Ziua indragostitilor de consum
ziua indragostitilorconsum importvalentines daydeficit comercial
In fiecare an, in calendarul consumerist, prima data este Valentine’s Day, pe romaneste Ziua Indragostitilor. Cata dragoste (mai) exista intre doua persoane, in particular, si intre romani, in general, nu prea putem masura obiectiv.
In schimb, se poate cuantifica exact cat de indragostiti suntem de consum, mai ales de cel din import, de unde a fost adusa, fara taxe vamale, si Valentine’s Day.
Se pare ca fluturii aia care isi facusera un obicei de a falfai a indragosteala in stomac au ajuns sa fremete in buzunare si in portofele, caci, daca un flecustet facut cadou nu e, nici love nu e.
Cu trei zile inainte de "sarbatoarea iubirii", Institutul National de Statistica anunta ca, pe ansamblul anului trecut, deficitul comercial al Romaniei a crescut cu aproape 17%, la 15,1 miliarde de euro, fata de 2017.
Chiar daca exporturile au crescut cu 8,1%, importurile s-au majorat cu 9,6%.
Pe ce a exportat, Romania a luat 67,7 miliarde de euro, iar pe ce a importat a dat 82,8 miliarde. Hop si defiticul comercial, adica diferenta dintre valoarea bunurilor care ies din tara si valoarea celor care intra.
Dupa doua zile, si Banca Nationala a Romaniei "sarea" cu date despre datoria externa si balanta de plati a tarii noastre pentru anul trecut. Ce inseamna balanta asta? Cati bani intra in tara si cati bani ies din ea.
Talerul in care-s puse iesirile cantareste tot mai mult, adica 9,416 miliarde de euro, de la "numai" 5,970 miliarde, acum un an.
Din balanta mare, totala, cea a bunurilor a consemnat un deficit in crestere cu 2,628 miliarde de euro.
Potrivit BNR, pentru asigurarea respectarii principiului "schimbului de proprietate economica", datele furnizate de INS sunt ajustate de Banca Nationala, astfel ca valorile exportului si importului de bunuri din balanta de plati sunt diferite de cele din statistica din comertul international cu bunuri.
Pe urma, chiar in aceasta zi de sarbatoare, vin si datele GfK Temax care spun ca, anul trecut, piata romaneasca de bunuri de folosinta indelungata a valorat 3,4 miliarde de euro, in crestere cu 13%, in comparatie cu 2017.
Am consumat in draci aproape orice, dar mai ales telecom pe paine, cu un avans de 23%, in valoare de 1,4 miliarde de euro. Piata telecom cuprinde telefoanele inteligente, phablets (smartphone-uri cu display mai mare de 5,4 inci), casti si... wearables, adica gadgeturi purtabile.
Desigur, tot acest consum a fost stimulat si va mai fi stimulat de alte sarbatori ale... iubirii (de consum in masa), cum ar fi Pastele, Black Friday si Craciunul.
Si, ca o incununare a acestor date, ca niste cirese (importate din... Chile) garnisind prajiturelele infulecate in aceasta zi de sarbatoare, ROBOR la 3 luni a crescut la 3,17% pe an, de la 3,15%, ieri, si 3,09%, marti.
Totodata, monedele in care se fac toate importurile sus mentionate s-au apreciat si ele, de la coroana norvegiana (in care platim somonu') si francu' elvetian (in care platim tonele de ciocolata), pana la dolarul american si euro in care cam platim si vom mai plati... totul...
Foto: pexels.com