Voyager 1, primul obiect uman care depaseste sistemul solar
cosmosvoyager 1nasasistemul solarmoment istoric
NASA evoca un moment istoric: sonda Voyager 1, lansata la 5 septembrie 1977, a parasit definitiv sistemul solar, devenind astfel primul obiect fabricat de om care patrunde in spatiul interstelar. Conform masuratorilor publicate in revista Science si confirmate de NASA, sonda a parasit sistemul solar in urma cu peste un an, in august 2012: "Acum, o data ce avem noi date cheie, putem aprecia ca umanitatea a facut un pas istoric intrand in spatiul interstelar", a declarat Ed Stone, responsabil stiintific al misiunii, intr-o conferinta de presa la Institutul de Tehnologie din California.
Noi analize ale densitatii plasmei din jurul sondei bazate pe date primite intre 9 aprilie si 22 mai au dovedit ca aceasta este conforma cu densitatile din regiunea interstelara prevazuta in modele, conform unor cercetatori de la Universitatea din Iowa, intre care Don Gurnett, principalul autor al celui mai recent studiu privind situatia vehiculului spatial.
Spatiul interstelar
Pentru acesti astrofizicieni, Voyager 1, care se gaseste acum la circa 21 de miliarde de kilometri de Soare, a iesit din heliopauza, zona frontaliera a sistemului solar, pentru a intra in frigul si obscuritatea spatiului interstelar in jurul datei de 25 august 2012.
Acest moment istoric atat de asteptat daduse loc unor controverse in cursul ultimelor luni. Doua studii publicate mai devreme anul acesta, dintre care ultimul in august, bazate pe alte date, trasesera concluzia ca sonda a iesit din sistemul solar in 2012, dar NASA a considerat aceste cercetari neconcludente. Ele se sprijineau pe o puternica si brusca diminuare a particulelor emanand din sistemul solar si pe o crestere a radiatiilor galactice indicate de instrumentele de pe Voyager.
Bateriile vor fi epuizate in 2020
Pentru John Grunsfeld, seful misiunilor stiintifice ale NASA, "Voyager s-a aventurat acolo unde nicio alta sonda n-a mai ajuns, marcand unul din succesele tehnologice cele mai semnificative in analele istoriei stiintei".
Durata de viata a celor doua sonde Voyager, lansate in 1977 la un interval de o luna in directii opuse si care inainteaza cu 55.000 km/h, nu trebuia sa depaseasca cinci ani, dar ele sunt inca in stare buna de functionare. Videocamerele lor au fost intrerupte in 1990 pentru a economisi consumul bateriei cu plutoniu, care se va epuiza in anii 2020.
Instrumentele lor se bazeaza pe tehnologii care azi ne apar rudimentare. Un iPhone simplu are de 240.000 de ori mai multa memorie decat computerele Voyager, iar puterea transmitatorului (23W) este echivalenta cu aceea a unui bec de frigider.