Vineri 13, o superstitie tenace
vineri 13supersitiinorocghinionparaskevidekatriafobie
Zi norocoasa ori plina de ghinioane? Oricare ar fi credintele, mizand pe sansa ori pe ghinion, vineri 13 ramane o zi aparte pentru operatorul jocurilor de loterie ale Frantei, Francaise des Jeux, pentru ca ea aduna de doua ori mai multi jucatori decat in celelalte zile.
Pentru vineri 13 decembrie, loteria franceza propune din nou un supercastig, de 13 milioane de euro minimum. Inca o data, milioane de jucatori francezi vor cheltui o avere la Loto, dar si la alte jocuri, in cazinouri sau pe hipodromuri. Un fenomen care dateaza din 1933, anul primei extrageri a Loteriei nationale franceze si anul in care s-a organizat prima loterie speciala cu ocazia unui vineri 13.
De ce este atat de speciala aceasta zi? Referitor la "13", unii fac trimitere la traditia crestina: in Biblie, la Cina cea de taina, ultima masa a lui Hristos, participa 13 persoane, printre ele aflandu-se si tradatorul Iuda. Cifra se regaseste ca aducatoare de nenorociri si in mitologia nordica, unde moartea zeului Balder se intampla la un banchet al lui Odin, care aduna de asemenea 13 protagonisti. Alti interpreti subliniaza influenta mitologiei greco-romane, in care 13 vine sa rupa armonia numarului 12, simbol al perfectiunii (12 semne zodiacale, 12 zei olimpieni etc.).
Ziua de vineri are de asemenea o rezonanta particulara. Vinerea sfanta, ziua crucificarii lui Isus Hristos, ar putea fi la originea relei sale reputatii. Superstitia asociaza de asemenea "vineri 13" cu arestarea lui Jacques de Molay, Marele Maestru al Templierilor, vineri 13 octombrie 1307, care a provocat disparitia ordinului. Cu toate acestea, unii contrargumenteaza ca, in mitologia greaca, vineri este ziua Afroditei, zeita frumusetii si a dragostei, ceea ce este mai curand pozitiv.
Paraskevidekatriafobia, fobia lui vineri 13
De-a lungul secolelor, vineri 13 a generat propria sa fobie: paraskevidekatriafobia. Dar vineri 13 (de trei ori in 2012, de doua ori in 2013, o data in 2014) aduna de doua ori mai multi jucatori la Loto. Pentru cei care se tem de aceasta zi, incercarea sanselor la acest joc poate reprezenta un mod de a provoca soarta.
Probabilitatile de castig raman, totusi, identice in aceasta zi, si nicio statistica nu arata ca ar fi mai norocoasa ori mai ghinionista. De altfel, ziua nenorocului difera dupa regiunile si culturile lumii: in America Latina, echivalentul sau este marti 13. In Italia, este numarul 17, care este asociat cu ghinionul, in timp ce in China este numarul 4, a carui pronuntie se apropie de cea a cuvantului ce semnifica "moarte".
Sursa: Le Figaro