Unul dintre efectele pandemiei este si migratia persoanelor instarite catre anumite orase, ceea ce va afecta, in scurt timp, si costul vietii in acestea
Efectele pandemiei au produs, in toata lumea, schimbari majore atat in plan economic, cat si in plan social. Pentru cei mai saraci oameni declansarea pandemiei a dat startul unei curse pentru supravietuire, dar si stilul de viata al celor bogati a suferit mutatii insemnate. Barnes, o companie americana specializata in consultanta imobiliara exclusivista, a publicat un studiu referitor la efectele generate de pandemie asupra preferintelor celor avuti pentru un oras sau altul.
Conform evaluarii Barnes International, Paris, New York, Londra, Hong Kong si Los Angeles nu mai fac parte din Top 5 al oraselor preferate de catre cei bogati.
Conform Barnes International, castigatoarele in topul preferintelor celor care-si permit sa se mute cand si unde vor sunt orasele situate in regiuni muntoase sau cele de la tarmul marilor si oceanelor.
Top 10 al oraselor preferate de bogati dupa declansarea pandemiei arata astfel:
10. Sidney (Australia, locul 13 in clasamentul valabil pentru 2019), 9. Amsterdam (Olanda, oras nou intrat in Top 50 al preferintelor), 8. Geneva (Elvetia, locul 26 in 2019), Paris (locul 1 in 2019), 6. Londra (tot locul 6 si in 2019), 5. Stockholm (Suedia, locul 22/ 2019), 4. Miami (Statele Unite, locul 27/ 2019), 3. Tokyo (tot al treilea loc si in 2019), 2. Copenhaga (Danemarca, locul 35/ 2019) si 1. Zurich (Elvetia, locul 30/ 2019).
In mod firesc, migratia celor bogati catre orasele mentionate va avea efecte asupra dezvoltarii acestora, avand in vedere faptul ca piata imobiliara va fi stimulata, iar cei care se vor muta in noile resedinte achizitionate/ inchiriate se vor muta cu cheltuieli cu tot in noile locatii, iar viata in orasele preferate de bogati va deveni din ce in ce mai scumpa.
Un alt studiu, valabil pentru anul 2020, intocmit de data aceasta de divizia de cercetare a Grupului The Economist, a fost dedicat inventarierii oraselor unde costul vietii a fost cel mai ridicat. Studiul a fost efectuat comparand, in 133 de mari orase din intreaga lume, preturile a 138 de servicii si produse identice sau similare.
Conform Top-ului realizat de The Economist, cele mai scumpe 10 orase din lume su fost, anul trecut, Los Angeles si Copenhaga (Danemarca) - locurile 9-10, la egalitate, urmate de 6-7: New York si Geneva (Elvetia), 4-5: Osaka (Japonia) si Tel Aviv (Israel), 4. Singapore, si 3-2-1, la egalitate, Hong Kong, Paris si Zurich (Elvetia).
Pentru anul 2020, Top-ul celor mai scumpe orase din lume nu a apucat inca sa fie influentat de migratia persoanelor instarite.
Efectele acestei migratii vor incepe sa se faca simtite, insa, in 2021 si vor putea fi cuantificate in studiul pe care The Economist il va dedica anului in curs.
Sursa foto: pexels.com