Uniunea Europeana isi propune sa nu mai schimbe ora de iarna
S-a propus pe 8.02.2018, in Parlamentul European de la Strasbourg, sa se renunte la ora de vara. Comisia Europeana va face o analiza serioasa a acestei propuneri, in baza unor studii stiintifice aprofundate
Uniunea Europeana isi pune serios problema abandonarii sau a mentinerii celebrei ore de vara. Acest lucru l-am aflat din materialul “Heure d'été: l'UE va devoir trancher sur l'abandon (ou pas) du changement d'heure” ( Ora de vara: UE trebuie sa transeze asupra abandonului (sau nu) a schimbarii orei), 8.02.2018, HuffPost si AFP
Ce vor deputatii europeni
Provocarea este de a face ca ora de iarna sa fie norma pentru cele 12 luni ale anului.
Deputatii europeni au reclamat pe 8.02.2018 o “evaluare” detailata a sistemului de schimbare a orei. Prin 384 voturi pentru (153 contra), parlamentarii reuniti in sesiune plenara la Strasbourg au cerut Comisiei Europene sa “lanseze o evaluare completa” a sistemului actual, si, daca este necesar, sa prezinte o propunere de revizuire a lui.
Au fost studii stiintifice care, chiar daca nu au ajuns la concluzii definitive, au aratat ca exista efecte negative asupra sanatatii umane generate de aceste decalaje de o ora care intervin in ultimele week-end-uri din martie si octombrie.
Directiva actuala referitoare la schimbarea orei dateaza din 2001. Obiectivul directivei era de a armoniza piata interna europeana pentru a functiona eficient.
Deputatul european ecologist Karima Delli a cerut pur si simplu abandonul sistemului, chiar inainte de a fi amendat, intrucat “deputatii trebuie sa raspunda dorintei numerosilor cetateni care sau mobilizat impotriva unui sistem devenit obsolet”. Ea a mai spus ca “ studiile demonstreaza o crestere a accidentelor rutiere sau aparitia tulburarilor de somn la schimbarea orei si acestea trebuiesc luate in serios. Economiile de energie, scopul initial al schimbarii sezoniere a orei, nu s-au dovedit probante”.
Pentru Renaud Muselier (dreapta PPE), “in absenta unui studiu de impact serios, vointa mai multor deputati europeni de a aboli directiva “Fusuri orare” este ridicula”.
Ce spune stiinta ?
Amanunte intersante am aflat din alt articol al cotidianului : “ Heure d'été: pour ou contre le changement? Les arguments scientifiques pour choisir votre camp” ( Ora de vara: pentru sau contra schimbarii? Argumentele stiintifice care sa va ajute sa va alegeti tabara), Gregory Rozieres, HuffPost, 8.02.2018
Istoria problemei
Fie ca vorbim despre economia de energie, fie ca vorbim despre sanatate, studiile au concluzii contradictorii.
Jurnalul Scientific American ne aminteste ca problematica orei de vara este veche: primul care a pus-o pe tapet a fost Benjamin Franklin in 1874. El voia sa se reduca perioada de iluminat cu lumanari.
Ideea lui Franklin a fost aplicata in Primul Razboi Mondial in scopul economisirii de energie.
Recent, abordarea problemelor economiei de energie si a celor de sanatate provocate de decalajul orar, s-au modificat
Energie
Plusurile
Potrivit jurnalului Scientific American, primul studiu stiintific de amploare a avut loc in SUA, in timpul crizei petroliere, in anii 1970. Trecerea la ora de vara a facut o economie de 1% din consumul de energie pe ansamblul SUA .
In Franta, Ademe (Agentia de mediu) a calculat ca economia de energie este egala cu aceea necesara pnetru a ilumina 800.000 de gospodarii.
Intr-un alt studiu, publicat in 2010, Ademe relateaza ca pana in 2030, schimbarea de ora va face din ce in ce mai putina economie de electricitate, dar va permite reducerea de emisii de CO2. Tot agentia relateaza insa ca aceste concluzii trebuiesc “apucate cu penseta”, nefiind foarte fiabile.
Minusurile
Cele mai multe studii arata ca economia de energie nu este importanta. Mai mult decat atat, tinde sa se diminueze. Acest lucru este logic. Iluminatul, mai ales datorita LED-urilor, este din ce in ce mai putin energivor.
Un studiu american din 2006 a demonstrat ca ora de vara mareste consumul de energie cu 1%. De ce ? Soarele apunand mai tarziu americanii au folosit mai mult aerul conditionat.
In general, este dificil sa cunosti impactul energetic al schimbarii orei, cu atat mai mult cu cat se poate schimba regional, in functie de clima.
Sanatate
Plusurile
Scientific American relateaza ca cercetatorii americani au analizat in 2007 datele culese intr-o perioada de 28 ani.Ei au constatat ca, la nivel federal, dupa introducerea orei de vara au scazut accidentele pietonale cu 8%-11% si accidentele rutiere cu 6%-10%.
Think tank-ul american Brooking a stabilit, la randul lui, in 2007 ca a scazut numarul de crime prin trecerea la ora de vara, cu 7%. S-a lungit ziua, s-a scurtat noaptea si crimele sunt comise mai ales noaptea.
Minusurile
Chiar daca pe termen lung s-ar parea ca scad accidentele rutiere, in saptamana ce precede schimbarii orei ele au crescut cu 17% in SUA. Acest lucru se datoreaza schimbarii ritmului circadian (ritmul somnului).
Un alt studiu, realizat in 2008, a aratat ca schimbarea orei primavara creste riscul de infarct miocardic cu 5%. Invers, intoarcerea la ora de iarna duce la scaderea riscului de infarct cu 2,5%.
CNN precizeaza, pe baza unui studiu realizat in 2016, ca schimbarea orei, in sus sau in jos, creste probabilitatea provocarii unui AVC (accident vascular cerebral), mai ales la persoanele fragile.
Oricum am privi lucrurile, sarcina deputatilor europeni se anunta dificila.