Aflam de la prietenul nostru Jean-Marc Dupuis , din Newsletterul “Sante Nature Innovation” ca exista “Trois idees folles sur le sommeil “-”Trei idei gresite despre calitatea somnului”. Materialul a fost publicat pe 25.08.2017.
A nu dormi bine nu este ceva banal . Consecintele pentru cel ce doarme prost sunt serioase , ducand la inmultirea numarului de actiuni nereusite pe care le suporta : confuzii, uitarea unor lucruri, accidente de munca, accidente de masina, lipsa de concentrare, lipsa de apetit, o stare generala proasta constand din iritare, oboseala, somnolenta diurna . Daca aceste simptome se repeta, risti sa te imbolnavesti.
Nu stiu daca s-a facut un calcul in Romania -in general stam foarte prost cu bazele de date – dar in Franta exista un procent de 20% din populatie insomniaca, spre bunastarea farmacistilor care au inventat barbituricele, la inceputul secolului XX. Ele sunt atat de eficiente incat nu se multumesc doar sa va adoarma : uneori va scufunda direct in coma, cu hipotermeie si insuficienta respiratorie. Cei cu tendinte suicidare au aflat rapid de acest efect. Inclusiv superba si nefericita diva Marlyn Monroe. Putini stiu ca dupa moartea sa s-a considerat ca treaba cu barbituricele a pus capac la subzistenta riscanta aflata in gestiunea persoanei. Asa s-au inventat, rapid, benzodiazepanele . Avantajul lor fata de barbiturice este ca au un antidot in caz de supradozaj : flumazenilul.
Dar, odata cu inventarea benzodiazepanelor s-a ridicat si mingea la fileul perversilor. Ele mai sunt numite si “drogul violatorului” : provoaca adesea amnezie in cazul victimelor.
In fata criticilor, farmacistii au inventat asa-zisele somnifere de ultima ora : somnifere care nu ar mai avea inconvenientelor inventiilor precedente. In realitate nici acestea nu rezolva problema “pierderii controlului asupra sinelui”.
Iata de ce, remarca lui Jean-Marc Dupuis este de bun simt : mai inainte de a incepe sa inghitim pilule care se supun legilor lui Thanatos si in oarecare masura Eros, ar trebui sa ne intrebam, serios, daca insomnia noastra este chiar grava, sau, si mai profund, daca suntem cu adevarat insomniaci.
In acest sens exista, in mod cert,situatii care ne impun o labelizare gresita a somnului nostru in sensul de a-l declara insomnie.
Prima idee gresita : numarul de ore de somn
Intrebarea “cate ore de somn ar trebui sa dorm ?” este la fel de stupida ca si intrebarea “cate calorii trebuie sa mananc ?. Nu suntem cyborgi, nu suntem automate de bagat in priza.
Somnul inseamna sa te odihnesti dupa o oboseala fizica, intelectuala sau emotionala. Daca intr- una din zile stai la televizor si te uiti la programele de sport este normal ca nevoia ta de somn, in acea zi, sa scada.
Presa vrea sa ne sperie . Una din sperietori este urmatoarea : omul modern a pierdut in medie 1-2 ore de somn comparativ cu cat dormeau congenerii lui inainte de primul razboi mondial. Numai ca acesti congeneri lucrau, multi dintre ei, 12 ore la camp. Era normal ca nevoia lor de somn sa fie mai mare.
Apoi mai este vorba de obisnuinta. Am lucrat doi ani la Rosia Montana. In acesti doi ani m-am culcat noaptea la ora 20:30 si m-am trezit la ora 5. De ce ? In primul rand din lipsa de alte alternative de program. Am ramas cu acest obicei si acum.
Apoi, este evident ca batranii dorm mai putin, desi si-ar dori sa doarma precum dorm copiii. Daca vor asta, o pot face. Pot face ceea ce fac copiii si vor dormi tun : sa tipe, sa sara, sa se arunce pe jos, sa planga, sa rada, etc, etc. Succes garantat!
Garantat dar nu si recomandabil. I s-a cerut unui baschetbalist profesionist american sa repete gesturile unui copilas care se juca in gradina. Invincibilul barbat s-a prabusit dupa o jumatate de ora. Ce-ar face tataie si mamaie in aceasta situatia? Thanatos zambeste cu rautate.
A doua idee gresita : numai somnul neintrerupt este de calitate
Multi gandesc, in mod gresit, ca trezirea in timpul noptii este un indicator de somn prost. Ei bine, tocmai din cauza acestui gand, apare un proces numit “gandirea pop-corn”. Gandul ca m-am trezit atrage dupa sine gandul ca nu voi mai putea sa dorm si de aici o serie intreaga de ganduri negre. Apare astfel angoasa si apoi senzatia de disperare. Si somnul dispare, cu adevarat. Aceste ganduri negre te impiedica sa adormi din nou. Sarmanul tau organism este deja pregatit mai curand pentru somn decat pentru veghe, chiar daca te duci la baie : ritmul cardiac, temperatura corporala si respiratia dovedesc ca esti pregatit sa reintri in somn. Te chinuiesti singur.
A treia idee gresita : trebuie sa-ti recuperezi somnul
Asa cum nu poti stoca oxigenul, tot asa nu poti stoca somnul. A devenit o cutuma ca, nedormind destul in timpul saptamanii sa incerci sa-ti recuperezi somnul la sfarsit de saptamana, considerand asta unul din deliciile existentei.
Problema este ca poti obtine acelasi efect ca in situatia in care dupa ce ai postit in timpul saptamanii sa te gavezi cu mancare la sfarsitul ei. Organismul nu va aprecia deloc acest comporatment.
Daca iti schimbi brutal comporatmentul de a dormi iti vei modifica ritmul circadian – orologiul tau biologic -si organismul va avea probleme de readaptare. De asemenea, faptul ca , cel mai adesea, in week-end, iti asumi luxul de a te culca tarziu si de a te trezi tarziu, iti va deregla creierul. Va avea impresia ca se schimba anotimpul si ca suporta un decalaj orar. Nu este bine sa dereglezi o masina care are 100 miliarde de neuroni cuprinsi in 100.000 de miliarde de sinapse. Pur si simplu nu este bine.
Ideea este ca in week-end sau in vacanta sa urmezi cursul normal de succesiune somn- veghe si sa incerci sa te pui pe picioare cu oboseala : de exemplu, prin mici sieste, cand ai chef.
Concluzie
Strategia pe care trebuie sa o urmezi in legatura cu somnul este : sa dormi atata cat sa te simti in forma si plin de energie, fara a apela la stimuli artificiali si sa te infratesti cu siesta.
|
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212