Teama de esec ne influenteaza decizia intr-un moment crucial
fotbalpenaltidecizieteamastudiusteven levittstephen j. dubner
Peste trei sferturi din loviturile de penalti din meciurile de nivel mondial ajung in plasa portii. Conform economistilor Steven Levitt et Stephen J. Dubner, autorii bestseller-urilor "Freaksconomics" si "Super Freaksconomics", sansa de a inscrie goluri din penalti ar putea totusi sa mai creasca, daca abordam problema dintr-un punct de vedere strict economic.
Argumentele stiintifice prezentate in continuare provin mai ales din noua lor lucrare "Think Like A Freak":
- In momentul in care un jucator executa penaltiul, portarul alege una din partile portii.
- In 57% din cazuri, el decide sa aleaga partea forte a jucatorului: la stanga daca jucatorul trage cu piciorul drept sau la dreapta daca jucatorul foloseste piciorul stang.
- In 41% din cazuri, portarul alege partea mai slaba a jucatorului.
- Sansa ca portarul sa ramana pe centrul portii este de 6-7%.
- Conform studiului lui Levitt si Dubner, se pare ca jucatorii care trag pe mijlocul portii au 7% sanse in plus sa marcheze un gol.
- Cu toate acestea, doar 17% din executantii de penaltiuri tintesc mijlocul portii.
Dupa Levitt si Dubner, fotbalistii prefera sa nu vizeze mijlocul portii (desi aceasta le-ar oferi o mai mare sansa de a marca) pentru ca le este teama de reactiile publicului. In timpul unui meci de inalt nivel, cand un jucator trage pe mijlocul portii si nu marcheaza, acest lucru apare in ochii publicului drept o strategie stupida si criticabila.
Aceasta ilustreaza, in opinia celor doi economisti, opozitia existenta intre mobilurile egoiste ale individului si interesul comunitatii: fotbalistii aleg sa-si pastreze propria reputatie tintind una din cele doua parti ale portii, chiar daca acest lucru intra in contradictie cu strategia optima.
Sursa: Business Insider