Tara in care oamenii au salarii de 13 Dolari pe luna si sunt nevoiti sa faca TROC pentru alimente
venezuelacriza economicatroccrizabanilichidatisaracie
Daca aveai impresia ca saracia absoluta nu exista, inca nu ai aflat nimic despre Venezuela. Criza economica severa care a curpins tara, i-a determinat pe cetateni sa se foloseasca de cea mai veche forma de "comert", pentru a-si procura cele necesare.
Trocul, cunoscut inca din Antichitate, a fost readus la viata de venezueleni. Oamenii fac schimb de alimente, produse si servicii, deoarece tara se afla intr-o situatie economica precara.
Criza venezueleana este reflectata cel mai puternic in sectorul alimentar. Oamenii sunt nevoiti sa stea la cozi ore intregi la magazine. De asemenea, ei au acces doar cateva ore pe zi la apa si curent electric.
Aici, un kilogram de zahar poate fi obtinut la schimb pe aceesi cantitate de sare, sau pe orice aliment se cade la intelegere. Oamenii fac schimb de servicii, oferind, de exemplu, plimbari cu taxiul in schimbul unei tunsori.
Tot in Venezuela zilelor noastre, cetatenii si-au creat pagini de Facebook, unde isi publica produsele pe care le ofera la schimb. Acolo intra in contact cu oamenii care au nevoie de ele, si care ofera la randul lor, ceva pentru acestea. Astfel, ambele parti obtin ceea ce isi doresc, fara niciun ban.
Totodata, oamenii reusesc sa supravietuiasca achizitionand produse si alimente pe datorie.
Dincolo de criza economica severa in care se afla tara, venezuelenii au gasit aceste oportunitati de a traversa momentul dificil, solidarizandu-se si incercand sa se multumeasca reciproc.
Citeste si:
De ce nu trebuie sa va puneti angajatii sa lucreze in turele de noapte
Cum a ajuns Venezuela in criza alimentara?
Tara sud-americana cu aproximativ 31 de milioane de locuitori, cunoscuta drept statul cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, se confrunta cu o criza alimentara si financiara fara precedent.
Din 2013, de cand pretul petrolului a coborat considerabil, traiul venezuelenilor s-a inrautatit considerabil, in conditiile in care petrolul reprezinta 90% din exportul Venezuelei. Astfel, veniturile guvernamentale au ramas farsa resurse.
Guvernul socialist de la Caracas acuza diferite forte ca ar complota pentru a-i rasturna conducerea, in timp ce opozitia acuza managementul dezastruos al guvernului.