Suntem ceea ce bem sau spune-mi ce bei ca sa-ti spun cum te transformi
Conform unui studiu efectuat de publicatia medicala online "BJM Open", diferitele tipuri de alcool au efecte specifice asupra starii de spirit a celui care le consuma.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 30.000 de voluntari, barbati si femei, din 21 de tari.
Fiecare voluntar a baut diferite tipuri de vin, bere si bauturi spirtoase, apoi a descris felul in care i s-au modificat starea de spirit si emotiile.
Conform studiului, 52,8% dintre subiecti s-au simtit mai relaxati dupa ce au baut vin rosu; la fel si aproape 50% dintre cei care au baut bere.
Dupa cateva pahare de vin rosu, 60% dintre subiecti au relatat ca senzatia de relaxare dispare si este inlocuita de letargie si somnolenta.
Mai mult de jumatate dintre cei care au testat efectul unor cantitati moderate de bauturi spirtoase au declarat ca s-au simtit mai energici si mai siguri pe ei, iar 40% dintre acestia au relatat ca s-au simtit mai sexy dupa cateva shot-uri.
30% dintre cei care au baut spirtoase au povestit ca dincolo de efectul initial, energizant, au intrat intr-o zona nedorita, definita printr-o agresivitate accentuata.
Unul dintre initiatorii studiului a aratat ca oamenii beau indeosebi pentru a se pune intr-o anume stare dar, in functie de ce beau (si cat beau) pot ajunge acolo unde si-au dorit sau pot obtine efecte inverse.
La randul sau, revista britanica lunara "Journal of Psychopharmacology" a publicat rezultatele unui studiu care a demonstrat ca o cantitate moderata de alcool imbunatateste capacitatea de exprimare intr-o limba straina recent invatata, mai ales in ceea ce priveste pronuntia.
Psihologul britanic Richard Stephens face si el referire la consumul de alcool in cartea "Black Sheep: The Hidden Benefits of Being Bad" (aparuta si in romana, in 2016, la editura Litera, cu titlul "Oaia neagra, sau de ce uneori e bine sa fii rau") unde afirma ca bautura, in cantitati moderate, stimuleaza creativitatea.
Fireste, asta nu inseamna ca o persoana va deveni creativa dupa unul sau doua pahare.
In ceea ce priveste bauturile carbogazoase, lucrurile stau mai rau. Conform Info-Pharma.org benzoatul de sodiu (un conservant utilizat la fabricarea acestui tip de bauturi) a fost gasit responsabil pentru favorizarea aparitiei astmului.
Totodata, zaharul (indulcitorii) si acizii continuti de bauturile carbogazoase pot afecta smaltul dintilor, in vreme ce fructoza din aceleasi bauturi poate favoriza instalarea diabetului si aparitia unor maladii cardiace.
Bauturile care contin acid fosforic pot cataliza procesul de formare a calculilor renali.
Interiorul cutiilor ce contin bauturi carbogazoase este "tapetat" cu o substanta (bifenol A) care poate genera tulburari ale sistemului endocrin (pubertate precoce, disfunctii ale aparatului reproductiv, scaderea fertiliatatii etc.)
Osteoporoza este si ea pe lista "binefacerilor" bauturilor carbogazoase, la fel ca si obezitatea.
Cele doua tipuri de bauturi (alcoolice si carbogazoase) au "destine" complet diferite: in vreme ce bauturile alcoolice sunt supra-taxate si supra-accizate si sunt supuse unor campanii care vizeaza limitarea consumului, bauturile carbogazoase se lafaie pe toate canalele media cu campanii de stimulare a acestuia.