Locul de munca poate fi o sursa semnificativa de stres pentru multe persoane. Presiunea de a indeplini tot felul de sarcini, termenele limita stranse, relatiile tensionate cu colegii sau superiorii, lipsa controlului asupra mediului de lucru sau suprasolicitarea sunt doar cativa dintre factorii care pot contribui la cresterea nivelului de stres.
Dar stresul este inevitabil, asadar cade in sarcina noastra sa il putem gestiona in mod corespunzator si sa il putem depasi intr-un mod sanatos si eficient. Iata 7 sfaturi pentru a depasi stresul la locul de munca.
1. Identifica sursele de stres
Poate fi vorba despre o perioada cu un volum mare de munca, poate fi vorba despre lipsa recunoasterii si aprecierii eforturilor personale, putem discuta despre conflicte interpersonale sau despre o lipsa de echilibru intre viata profesionala si cea personala; identificarea acestor factori te poate ajuta sa iti focalizezi eforturile intr-un mod eficient.
2. Organizeaza si prioritizeaza sarcinile
O strategie eficienta pentru a reduce stresul la locul de munca este sa iti organizezi si sa iti prioritizezi sarcinile. Fa o lista cu toate sarcinile pe care trebuie sa le indeplinesti si aranjeaza-le, apoi, in ordinea prioritatior si a termenelor limita. Imparte fiecare dintre aceste sarcini in pasi mai mici, pe care sa ii poti bifa pentru un sentiment de implinire si de reusita. Stabileste obiective realiste pentru fiecare zi sau saptamana, in functie de natura jobului tau.
3. Comunica deschis si eficient
Comunicarea deschisa si eficienta poate contribui in mod semnificativ la reducerea stresului la locul de munca. Atunci cand te confrunti cu diverse dificultati sau conflicte, incearca sa discuti deschis cu colegii si cu superiorii, pentru a gasi solutii si a rezolva problemele intr-un mod constructiv. Ascultarea activa si exprimarea clara a propriilor nevoi si asteptari pot contribui la crearea unui mediu de lucru mai sanatos si mai armonios.
4. Aplica diverse tehnici de gestionare a timpului
Stresul la locul de munca poate fi rezultatul unei gestionari ineficiente a timpului. Planificarea zilnica sau saptamanala, stabilirea obiectivelor SMART si utilizarea tehnicilor de concentrare si focalizare te pot ajuta sa ramai concentrat si productiv chiar si in fata unui volum mare de munca sau a unui deadline foarte strans.
5. Seteaza limite si invata sa spui NU
Invata sa iti setezi limite sanatoase si sa refuzi fara mustrari de constiinta atunci cand simti ca sarcinile depasesc capacitatea ta de a le gestiona. Este important sa iti prioritizezi sanatatea si bunastarea si sa iti acorzi prioritate, incercand totodata sa oferi solutii alternative: redirectionarea anumitor sarcini catre un coleg care le poate indeplini cu suficienta competenta, negocierea altor termene limita etc.
Cauta sprijin si resurse externe atunci cand simti ca nu poti face fata singur stresului de la locul de munca. Poti apela la alti colegi de incredere, la un mentor sau chiar la un specialist in sanatate mintala pentru a obtine sprijin si indrumare pentru depasirea episodului dificil.
6. Invata sa iei pauze regulate si sa iti acorzi pauze de recuperare
Este important sa iti acorzi timp pentru pauze regulate si pentru recuperare intre perioadele de munca intensa. Odihna si pauzele contribuie, pe termen lung, la cresterea productivitatii si la reducerea stresului. Nu astepta neaparat concediul pentru asta: iesi la plimbare in pauza de pranz, fa exercitii de stretching la birou din ora in ora, petrece putin timp in aer liber, pentru a reveni la munca insotit de energie si de claritate mentala.
7. Limiteaza consumul de nicotina si cofeina
Cofeina si nicotina sunt substante care cresc nivelul de anxietate si stres. Incearca sa limitezi consumul acestora si sa te orientezi catre alternative mai sanatoase precum apa, ceaiul verde, infuziile de plante, exercitiile fizice - metode mult mai sanatoase de reducere a stresului.
Stresul la locul de munca este o realitate cu care ne confruntam cu totii, intr-un moment sau in altul. Mentine o perspectiva pozitiva si practica exercitii de recunostinta, alaturi de tehnici de control al stresului si te vei simti mai bine!
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si