Socialismul a esuat in incercarea de a crea Omul nou, dar pandemia a reusit sa dea nastere Omului distantat social
Intr-un final, pandemia COVID-19 va trece, noul coronavirus va ramane printre noi, dar vom avea la dispozitie un vaccin impotriva lui si acest episod nefast se va transforma in amintire. O amintire, insa, care ne va mai bantui inca multa vreme de acum incolo.
Cotidianul american The New York Times a efectuat, recent, un sondaj la care a invitat sa participe 511 specialisti.
Tema sondajului a fost: Cat timp va trece pana cand viata noastra va reveni, cu adevarat, la normal?
Cat timp va trece pana cand ne vom vindeca de teama de a ne imbolnavi si vom reveni (chiar daca restrictiile au fost ridicate) la viata de dinainte de pandemie?
Efectul remanent al fricii de noul coronavirus se va resimti inca multa vreme de acum incolo.
Conform sondajului efectuat de ziarul american, chiar dupa ridicarea restrictiilor oamenii vor avea inca multa vreme retineri sa revina la stilul de viata pe care-l aveau inainte de pandemie.
Jumatate dintre respondenti au fost de parere ca va trece mai mult de un an pana cand oamenii vor participa, fara teama si retineri, la o nunta, de pilda.
Tot mai mult de un an va trece pana cand ne vom relua obiceiul de a da mana cu o persoana sau de a o imbratisa, de a participa la serviciul religios.
Vom ezita, de asemenea, sa iesim in oras cu o persoana pe care nu o cunoastem foarte bine, vom continua sa purtam masca in spatii publice chiar daca acest lucru nu va mai fi obligatoriu, vom avea o retinere de a participa la spectacole, concerte sau competitii sportive.
Profesorul Eduardo Franco de la Catedra de epidemiologie a Universitatii McGill, una dintre cele mai vechi universitati din Canada, fondata la anul 1821, a afirmat ca cea mai neplacuta sechela a pandemiei este pierderea contactelor interumane - "The worst casualty of the pandemic is the loss of human contact."
Vom avea vaccinuri, vom avea tratamente specifice pentru imbolnavirea cu SARS-CoV-2, dar niciunul dintre acestea nu ne vor ajuta sa ne recapatam increderea si dorinta de a ne apropia de semenii nostri.
Relaxarea restrictiilor referitoare la calatorii si la turism sau la activitatile in aer liber a dus la aparitia, pe plaje, a unor tarcuri strict delimitate si aflate la distanta unul de altul sau la trasarea, pe iarba, a unor linii de demarcatie intre persoane.
Aceste tarcuri si marcaje de demarcatie s-au instalat (fara sa le traseze nimeni acolo) si in spatiul nostru mental si ezitam sa le depasim, sa le ignoram sau sa le incalcam.
"Distantarea sociala" s-a transformat dintr-o masura de protectie impotriva contaminarii intr-un gest reflex, de care ne vom dezbara cu greu.
Sursa foto: pexels.com