Romanii care vor sa bea o bere ieftina si buna ar trebui sa ramana in tara
Berea este, probabil, cea mai populara bautura slab alcoolizata din lume si se bucura de succes, in randul consumatorilor, indiferent de sezon sau de clima tarii de unde provin bautorii. Berea este un fel de regina neincoronata a teraselor si, atata timp cat acestea mai sunt inca deschise, datorita vremii frumoase, sa aruncam o privire asupra unor date care dau seama despre ce, cum si cat cu aceasta bautura.
Tara unde se bea cea mai multa bere este China, unde se consuma, anual, circa 21% din productia mondiala.
Statele Unite si Brazilia se situeaza pe locurile urmatoare, cu un consum de 12,7%, respectiv 6,7% din productia mondiala.
In toate celelalte tari consumul este de sub 5% din productia anuala la nivel global.
Pe regiuni, Asia se situeaza pe primul loc la consumul de bere - acolo se bea 33,3% din productia mondiala.
Pe locul al doilea se situeaza Europa, unde se bea, anual, 26,3% din productia mondiala de bere.
Regiunea Orientului Mijlociu se situeaza pe ultimul loc in topul consumului - acolo se bea, anual, doar 0,6% din productia mondiala de bere.
In ceea ce priveste consumul anual de bere pe cap de locuitor, Republica Ceha este lider absolut, cu 192 de litri de bere per capita.
Pe locurile urmatoare se situeaza Austria (107,6 litri per capita), Germania - 101 litri si Romania - 99 litri.
Dar placerea de a bea o bere nu costa, peste tot in lume, la fel. Diferentele de pret intre o sticla de bere (nu este vorba despre cea cumparata din magazine) de la o tara la alta sunt semnificative.
In studiul realizat de Deutsche Bank si intitulat "Mapping the World's Prices 2019" sunt evidentiate si diferentele de pret ale unei sticle (0,5 litri) de bere. Datele sunt valabile pentru anul 2019.
Conform studiului amintit, amatorii de bere ar trebui sa ocoleasca Oslo, capitala Norvegiei, unde pretul mediu al unei sticle de bere este de 8,8 euro.
La fel de neprietenoase cu amatorii de bere sunt si Copenhaga, Parisul, Londra, Dublinul, Stockholmul si Roma, unde pretul unei sticle de bere se situeaza (in ordine) intre 7,6 si 5 euro.
Conform studiului realizat de Deutsche Bank, orasul unde pretul mediu al berii (0,5 litri) este cel mai mic din lume este Praga, acolo unde amatorii pot savura o sticla pentru doar 1,4 euro.
Nici la Lisabona lucrurile nu stau prea rau - in capitala Portugaliei pretul mediu al unei sticle de bere este de 1,8 euro.
Romania nu figureaza in studiul intocmit de Deutche Bank, dar conform mai multor site-uri care compara costul vietii in diverse tari, pretul mediu al unei beri in tara noastra este de cca. 1,9 euro.
Astfel incat, pentru a bea o bere ieftina (si chiar buna) romanii n-ar trebui sa plece din tara.
Sursa foto: maxpixel.net