Pentru a salva pestii, mancati meduze
alimentatiemeduzepestialternative alimentare
Va tenteaza un sendvis cu meduze? ONU recomanda dezvoltarea de produse alimentare pe baza de meduze pentru a contracara proliferarea acestor gelatinoase. Meduzele sunt deja consumate in Asia.
"Daca nu reusiti sa le combateti, mancati-le!", ne sfatuiesc expertii. Un asemenea mod de lupta contra proliferarii meduzelor ar limita in acelasi timp efectele pescuitului excesiv, care ameninta cu disparitia mai multe specii de pesti. Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) evoca un ocean de meduze pe cale sa inlocuiasca un ocean de pesti. "Pescuitul intensiv, care face sa dispara marii pradatori marini, este unul din factorii care explica aceasta proliferare a meduzelor, precizeaza FAO. De aici se genereaza un cerc vicios, deoarece meduzele se hranesc cu icre si puiet de peste".
Meduzele au repercusiuni considerabile asupra icrelor si a puietului de peste, fie direct, fie pentru ca ele intra in concurenta cu alte specii pentru hrana. O situatie explicata de Daniel Pauly si Philippe Cury in lucrarea lor "Mananca-ti meduzele!". Cei doi oameni de stiinta amintesc aici ca meduzele sunt gatite in Asia de Sud-Est - in lamele, fie in supe, fie in salate – de peste doua mii de ani. Specia exploatata in China este Rhopilema esculentum, o meduza de talie mare care este folosita de asemenea in medicina traditionala pentru tratarea bronsitelor sau a hipertensiunii arteriale. Acest tip de meduza este cel mai gustos si cel mai scump dintre cele 12 tipuri de meduze comestibile care sunt crescute in lume. Peste 400.000 de tone de meduze sunt capturate anual de China, Indonezia, Japonia, Malaysia, Filipine si India.
Dar nu toate meduzele sunt comestibile. "Cele din specia Pelagia, foarte urzicatoare, pe care le intalnim masiv pe coastele Mediteranei, nu sunt comestibile. Veninul lor este mult prea puternic pentru om", mentioneaza biologul Delphine Thibault-Botha, de la Institutul Mediteraneean de Oceanologie. "In schimb meduzele pe care le regasim pe coastele provinciei Bretagne, din familia rhizostoma, sunt comestibile." Ele sunt bogate in proteine si in glucide. Trebuie mentionat, totusi, faptul ca meduzele filtreaza o cantitate enorma de apa din mare - ele sunt compuse din lichid in proportie de 98% - si pot fi atinse de o concentratie puternica de metale grele.