Ortorexia sau arta de a te imbolnavi mancand sanatos
ortorexievegancrugivorfrugivoralimentatie sanatoasa
Ortorexia este un fenomen din ce in ce mai raspandit in lumea moderna. Este obsesia de a manca sanatos. O obsesie care de cele mai multe ori ne poate imbolnavi
Odata, un prieten, pe care-l numeam Don’Giusepe, mi-a spus o poveste despre fiica lui. O ducea vara la parinti, la tara -Comuna Trasnitu . A venit pe neanuntate si a inceput sa-si critice mama . Ca fiica-sa nu-i curat imbracata, ca nu o spala pe maini tot timpul, ca intra in cotetul gainilor, etc, etc. Mama lui a suportat cu stoicism toate criticile . Pana la un moment dat ! “Ia vino, Nelule ! Hai s-o vezi pe fiica-ta !” Si la dus in spatele casei unde fiica-sa bea apa din troaca cu apa pentru rate . I s-a facut rau, lui Don’Giusepe al meu. A asteptat sa vada o mare toxiinfectie alimentara. Dar ea n-a venit iar fata lui a “inflorit” la tara. A lasat-o pe mama lui s-o pastoreasca, cum stia ea.
Mi-am adus aminte de aceasta poveste citind articolul “Manger “sain” a s’en rendre malade” ( A manca sanatos si a cadea bolnav), Tribune de Geneve, 27.07.2017.
Exista , mai ales printre elite, o suspiciune legata de alimentatie care a dus la popularizarea regimurilor alimentare vegane, vegetariene, crudivore, frugivore, etc. Ce au ele in comun ? Sunt considerate sanatoase.De ce elitele sunt obsedate de alimentele sanatoase ? Pentru ca isi permit sa le cumpere – sunt mai scumpe decat alimentele traditionale si cele industriale- si pentru ca vor sa traiasca cat mai mult.
Problema este ca aceste practici “sanatoase” pot duce la ortorexie -obsesia de a manca sanatos . Cuvantul are origine greaca : apetit sanatos . Ca si practica, ortorexia s-a impus in SUA prin anii 1990.
Profesorul de psihologie interculturala Patrick Denoux explica pentru AFP (France Press) : “ a manca un fruct numai daca a fost cules de mai putin de un minut, a face mini-mese asortate cu suplimenti alimentari...ortorexismul este constrans, inlantuit, de o multitudine de reguli pe care si le impun unii”.
In Franta 2% - 3% din populatie este ortorexica .
Explicatia este in mare masura culturala si sociala . Patrick Denoux spune : “ traim o mutatie culturala in alimentatie care ne face sa ne indoim de ceea ce mancam… producatorul s-a indepartat de consumator , controlul alimentar s-a delegat unor institutii invizibile , au aparut crizele alimentare”.
La randul sau, Pascale Hebel de la CREDOC (Centrul de cercetari pentru studierea si observarea conditiilor de viata), spune : “ dupa traumatismul crizei vacii nebune la inceputul anilor 1990 si cel al carnii de cal, in 2013, s-a instalat in noi, definitiv, o mare teama in legatura cu ce consumam...indepartarea de rural a creat aceste angoase care se instaleaza mai ales la elite”.
Sabina Debusquat a fost ortorexica un an si jumatate . Ea spune, ca martor al acestei stari : “ aveam impresia ca detin adevarul asupra alimentatiei sanatoase , care-ti permite sa traiesti cat mai mult cu putinta”. Cele spuse de ea sunt exact in spiritul celor gandite de Patrick Denoux : “ in cultura occidentala banuiala de “otravire” este “valorizata” ca o proba a “perspicacitatii” noastre”.
Ortorexia te face sa intri pe diferite site-uri specializate pe alimentatia sanatoasa. Acestea sunt cel mai adesea contradictorii. De aici apare o angoasa pe care n-ai cum s-o reprimi : teama de a manca nesanatos.
Patrick Denoux enunta trei mari sisteme alimentare : cel traditional, al “ bunicii”, cel industrial, care umple stomacul si cel saniatar, care vede in aliment un medicament. Ortorexicul nu reuseste sa faca o sinteza intre cele trei sisteme, rezumandu-se la cel sanitar.
Sabina Debusquat a trecut prin fazele de vegetarianism, veganism, crudivorism si frugivorism ,cand a fost ortorexica. Spune ca voia sa atinga o anumita stare de puritate. A inceput sa-si piarda parul si, din cauza carentei de viatmina B12 a inceput sa-si piarda vederea . Numai dragostea si atasamentul consortului ei au reusit s-o smulga din ortorexie si s-o salveze.
Sophie Ortega este medic nutritionist cu o experienta de 25 ani. De aceea are autoritatea sa spuna “ alimentatia sanatoasa include vegetalul si animalul, autorizeaza ‘spontaneitatea” si “placerea de a manca””.
Eu profit sa mai amintesc odata de venerabilul profesor Ion Vicol ( a decedat la varsta de 106 ani). Secretul vietii sanatoase este sa tii cont de “barometrul interior”. El iti spune ce sa mananci si cat.