Optiuni de tratament in tetrapareza spastica
tetrapareza spasticasanatatetratament
Diagnosticul de tetrapareza spastica este unul devastator pentru orice cuplu de tineri parinti care abia asteptau venirea pe lume a unui copil sanatos. Din fericire, progresele pe care le-a facut medicina in ultimii ani includ moduri eficiente de tratament care cresc sansele unui copil cu acest tip de diagnostic de a duce o viata cat mai apropiata de ceea ce definim ca fiind normal.
Ce este tetrapareza spastica?
Tetrapareza spastica reprezinta o alterare a functiilor contractile ale musculaturii, care isi are originea in transmiterea defectuoasa a impulsului nervos. In cazul tetraparezei, aceasta tulburare de transmitere afecteaza toate cele patru membre.
Tabloul clinic poate varia in intensitate si poate fi prezent de la nastere sau remarcat abia dupa cateva luni de viata. Formularea unui astfel de diagnostic presupune reevaluari periodice si o monitorizare atenta a pacientului atat in viata de zi cu zi, cat si in ceea ce priveste progresele inregistrate prin efectuarea terapiilor specifice.
Cum se trateaza tetrapareza spastica?
Exista mai multe optiuni de tratament si, de multe ori, un program terapeutic complet presupune folosirea concomitenta a acestora. Este important ca asteptarile parintilor sa fie clare si realiste: scopul tratamentelor nu este de a vindeca tetrapareza spastica, ci de a ameliora simptomele si de a imbunatati calitatea vietii.
Fizioterapia
Tehnicile specifice de fizioterapie, in special electrostimularea, se concentreaza asupra stimularii mobilitatii si fortei extremitatilor, astfel incat sa faciliteze deplasarea bipeda independenta.
Terapia ocupationala
Terapia ocupationala imbina tehnicile de fizioterapie menite sa stimuleze mobilitatea si forta membrelor superioare, care vor fi implicate in activitati zilnice pe care pacientul va invata sa le efectueze in mod independent: toaleta zilnica, pieptanat, ingrijirea dintilor, gatit.
Logopedia
In cazul pacientilor la care spasticitatea afecteaza inclusiv cavitatea bucala, musculatura fetei si a gatului, logopedia poate aduce progrese semnificative in ceea ce priveste abilitatea de a comunica.
Dispozitivele de sustinere
Exista diverse dispozitive medicale de sustinere care le ajuta pe persoanele care sufera de tetrapareza spastica sa se deplaseze independent si sa fie cat mai autonome in viata de zi cu zi.
Medicatia orala
Medicatia orala poate fi prescrisa in cazul unor pacienti care sufera de tetrapareza spastica, in special in cazul in care simptomele interfereaza cu activitatile zilnice sau cu somnul. Eficienta acestor tratamente nu poate fi ignorata, dar unele dintre ele au si efecte secundare, manifestate in general prin ameteli si somnolenta.
Injectiile cu toxina botulinica
Injectiile locale cu toxina botulinica pot fi foarte eficiente in tratarea spasticitatii. Ele se utilizeaza pentru a reduce tonusul muscular in zonele puternic afectate. Toxina este injectata in zone de electie atent stabilite, determinand relaxarea musculaturii. Efectele se observa abia dupa aproximativ 10 zile si persista in jur de 3 luni.
Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical este considerat o optiune numai in cazurile severe de spasticitate. O evaluare corecta a raportului risc/beneficiu este esentiala in aceasta situatie, deoarece tehnicile utilizate variaza destul de mult. Una dintre ele consta in montarea unei pompe in abdomen, care elibereaza periodic o anumita doza de medicatie direct la nivelul lichidului cefalorahidian. O alta presupune sectionarea unor filete nervoase responsabile de spasticitatea paroxistica a musculaturii picioarelor.
Interventiile chirurgicale din sfera ortopedica au ca scop corectarea efectelor negative ale spasticitatii, de pilda, contracturile tendinoase sau deformarile.
Desi tetrapareza spastica nu poate fi vindecata, toate aceste alternative de tratament, care implica o echipa transdisciplinara si o abordare integrata a pacientului, pot imbunatati calitatea vietii prin ameliorarea simptomatologiei. Desigur, este de dorit ca inca din perioada sarcinii viitoarea mamica sa adopte un tratament profilactic, care sa reduca riscurile de aparitie a complicatiilor care determina tetrapareza spastica. Din pacate, acestea nu exclud complet posibilitatea aparitiei acestei afectiuni.
Sursa foto: Shutterstock