MEIUL - Superalimentul lumii
meisuperalimentproductie mei
Sunt convins ca anul 2023, Anul International al Meiului, va lansa o miscare in masa catre un viitor sigur, durabil si mai sanatos. Toate statele ar trebui sa lucreze la cercetari legate de produsele de mei, cum ar fi procesarea, ambalarea, marketingul etc.- PM Modi
Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat in unanimitate rezolutia de a declara anul 2023: ”Anul International al Meiului” in intreaga lume. Propunerea sponsorizata de India si sustinuta de peste 70 de natiuni, subliniaza sprijinul comunitatii internationale pentru recunoasterea importantei si beneficiilor meiului pentru sistemul alimentar global.
Meiul este un produs natural valoros pentru intreaga umanitate. Meiul este folosit de mult timp in bucataria indiana. Revolutia verde din anii 1960 din India a promovat securitatea alimentara si a redus importanta meiului. Meiul reprezenta aproximativ 40% din totalul cerealelor din culturi inainte de Revolutia Verde in India, dar acesta a scazut la 20% in ultimi ani.
Meiul este un produs prietenos cu clima si este capabil sa combata numeroase boli datorate stilului de viata. In zilele noastre, oamenii constienti de sanatate isi schimba obiceiul alimentar iar meiul bogat in minerale revine din nou la farfuria oamenilor.
Meiul este considerat pe scara larga ca fiind unul din cele mai stravechi cereale. Are o istorie mai lunga decat cerealele moderne pe care le consumam, fiind printre primele plante care au fost folosite ca sursa de hrana, descoperit in civilizatia din Valea Indusului.
Meiul este cultivat in aproximativ 131 de tari si este un aliment traditional pentru aproximativ 600 de milioane de asiatici si africani. Meiul este bogat din punct de vedere nutritiv, tolerant la seceta si cultivat in principal in regiunile aride si semi-aride ale Indiei. Meiul indian este superior din punct de vedere nutritional fata de grau si orez, deoarece este bogat in proteine, vitamine si minerale.
Meiul nu contine gluten si are un indice glicemic scazut, ceea ce il face alimentul ideal pentru persoanele cu boala celiaca sau diabet. Ceea ce odata era considerat cereala grosiera este acum recunoscuta ca un Superaliment. Meiul este un tip de hrana alternativa care poate ajuta la satisfacerea cererii tot mai mari de alimente vegetariene.
Guvernul Indiei a recunoscut importanta meiului in realizarea securitatii nutritionale in tara si a facut mai multe eforturi in aceasta directie. Acesta a inclus recunoasterea meiului ca cereala nutritiva in 2018, ”Anul National al Meiului”, si propunerea de la Adunarea Generala a Natiunilor Unite de a sarbatori ”Anul International al Meiului”, precum si o varietate de alte politici la scara mica.
Organizatia Natiunilor Unite a acceptat anul 2023 drept ”Anul International al Meiului”, iar la cererea Indiei, Prim-ministrul indian Narendra Modi a promovat in mod constant meiul ca un aliment care va ajuta sa duca nutritia din cea mai indepartata parte a Indiei in lume.
Felicitari Natiunilor Unite si Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura pentru lansarea ”Anului International al Meiului 2023”. De asemenea, apreciez statele membre care au sustinut propunerea noastra de a marca ”Anul International al Meiului”. Meiul are o istorie mandra si una dintre primele culturi cultivate de oameni. A fost o sursa importanta de hrana in trecut, dar nevoia momentului este de a le face un substitut alimentar pentru viitor.-PM Modi
Meiul este un tip de cereale popular in multe parti ale lumii, un aliment de baza in special in Africa si Asia. Potrivit Programului Alimentar Mondial, se estimeaza ca exista aproximativ 1,2 miliarde de oameni consuma mei ca parte a dietei lor zilnice. Meiul este o cultura toleranta la seceta, acesta poate fi cultivat in zone cu clima uscata si arida, acolo unde alte culturi ar esua. De asemenea, meiul este hranitor, bogat in fibre si minerale esentiale. Din aceste motive, meiul va continua sa fie o cultura alimentara importanta in urmatorii ani.
Productia de mei a ramas relativ stabila in ultimii ani, cu o productie estimata la 28 de milioane de tone in anul 2020. Majoritatea culturilor de mei sunt produse in Africa, urmata de Asia. India este cel mai mare producator de mei, urmata de Niger si China. Exportul mondial de mei a crescut de la 400 de milioane de dolari in 2020 la 470 de milioane de dolari in 2021.
India este printre primii 5 exportatori de mei din lume. Principalele soiuri de mei cultivate in India sunt: bajra (60%), jowan (27%), ragi (11%) si bajra mica (2%). India a exportat mei in valoare de 64,28 milioane USD in anul 2021-22, fata de 59,75 milioane USD in 2020-21. Guvernul indian a promovat, de asemenea, productia de mei ca parte a misiunii sale nationale de securitate alimentara. Ca urmare a acestor factori, se preconizeaza ca productia de mei din India va continua sa creasca in urmatorii ani.
In trecut, dar si in prezent uneori, ori de cate ori vin in India, oaspetii straini si sefi de stat, sta in puterea mea de a le pregati mancaruri din mei. Din experienta va spun ca le place foarte mult acest fel de mancare si, de asemenea, incearca sa adune o multime de informatii cu privire la cerealele noastre grosiere. Ii indemn pe fratii si surorile noastre fermieri sa cultive pe cat posibil mei si sa profite de el. Astazi apar multe astfel de startup-uri care lucreaza meiul.- PM Modi
India, care prezideaza G-20, va servi, de asemenea, cel putin un fel de mancare pe baza de mei la toate evenimentele sale. Cu o productie de peste 1,80 de milioane de tone, India este gata sa devina un centru global pentru mei. India a inceput sa pregateasca un plan strategic pe cinci ani pentru a promova meiul si produsele lor cu valoare adaugata pe piata internationala. Exista aproximativ 250 de startup-uri noi sustinute de Guvernul Indiei si Institutul Indian de Cercetare al Meiului a gazduit si crescut startup-uri de productie a meiului, iar Institului Indian de Ambalaje a dezvoltat, de asemenea, ambalaje inovatoare si imbunatatite pentru mei si produse din mei.
Acest an special va contribui la cresterea gradului de constientizare la nivel mondial cu privire la rolul important al meiului in agricultura durabila si beneficiile acestuia ca superaliment inteligent. Acest an special isi doreste in principal sa ofere oportunitatile comun, in primul rand prin cresterea contributiei meiului la securitatea alimentara, in al doilea rand prin cresterea productiei globale, in al treilea rand prin asigurarea procesarii, transportului, depozitarii si consumului eficient, iar in al patrulea rand prin productia durabila si calitatea meiului cu partile interesate.
Ambasada Indiei in Romania sprijina companiile si organizatiile interesate in dezvoltarea relatiilor comerciale sau de investitii dintre India si Romania.