Lumea de dupa pandemie nu va mai seamana deloc cu cea de dinainte
Anul care tocmai a trecut a fost unul total atipic si, una peste alta, a fost "coordonat" de noul coronavirus microscopic, care a impus intregii omeniri reguli noi, care par desprinse dintr-o fictiune distopica.
Cum va fi anul care abia a inceput vom vedea, insa chiar de va fi bine si pandemia va da inapoi, ar trebui sa nu uitam lectia anului trecut, si anume aceea ca, in pofida puterii pe care eram obisnuiti sa credem ca o detinem, suntem, in realitate, mici si neputinciosi.
In 2020 am aflat pe pielea noastra ce este aceea carantina, cu toate retrictiile ce decurg din ea. Oamenii au fost nevoiti sa traiasca in izolare, sa nu-si mai stranga mana si sa nu se mai imbratiseze.
Teatrele, muzeele, expozitiile, salile de concert au fost pustii. La fel au fost si stadioanele si salile de sport.
Unele industrii s-au prabusit si vor avea nevoie de ajutoare guvernamentale pentru a-si reveni cat de cat, in vreme ce alte activitati economice au cunoscut o crestere istorica.
A fost un an ciudat, complicat si trist, pana la tragic.
Datorita diminuarii sau intreruperii mai multor activitati economice, pentru prima oara in istorie pretul barilului de petrol a devenit negativ, cu un varf al devalorizarii inregistrat la sfarsitul lunii aprilie 2020, cand cererea mult redusa de petrol brut a dus la depasirea capacitatii de stocare.
In 2020, traficul aerian a inregistrat, la nivel mondial, o scadere cu 66% fata de anul anterior.
Numarul de masini noi vandute in 2020 a fost cu 27% mai mic decat cel din 2019 si a tras industria auto inapoi la nivelul anului 1975.
Reducerea activitatii economice a avut un impact pozitiv asupra poluarii atmosferei: emisiile de dioxid de carbon au fost, anul trecut, cu 7% mai mici decat in 2019.
Pentru relansarea economiei la nivelul Uniunii Europene, statele membre au decis alocarea sumei de 750 de miliarde de euro, dintre care 390 de miliarde vor reprezenta subventii directe.
Tot in 2020, marile companii farmaceutice au reusit produca si sa omologheze, intr-un timp incredibil de scurt, un vaccin impotriva noului coronavirus.
Actiunile companiei Zoom Video Communication, care ofera servicii de videoconferinte online, au cunoscut o crestere de 400% la bursa. In anul trecut, veniturile ZVC au crescut cu 367% iar numarul de utilizatori a sporit cu 458% fata de 2019.
Inchiderea salilor de cinema a facut ca Netflix sa inregistreze un numar record de noi abonati.
Un salt spectaculos al numarului de abonati a inregistrat si Disney+.
Capitalizarea bursiera a companiei americane producatoare de automobile electrice Tesla, detinuta de Elon Musk, a inregistrat, in 2020, un salt spectaculos, in detrimentul industriei producatoare de automobile clasice, Amazon a dat lovitura in domeniul comertului electronic, iar actiunile Moderna (companie farma americana, care a dezvoltat unul din vaccinurile anticovid) au crescut, in 2020, cu 470%.
Una peste alta, 2020 ne-a lasat mostenire o lume care nu mai seamana deloc cu cea de dinainte de pandemie.
Sursa foto: pexels.com