Louis Vuitton vinde, sub brand, la preturi exorbitante, saluri africane sacre
saluri africane sacrebantubasotholouis vuittonbernard arnault
Salurile sacre realizate de populatia africana bantu , care incarneaza cultura basotho, au fost cumparate cu 66 euro si revandute , sub marca Vuitton, cu 2186 euro
La un moment dat a existat un premiu numit “Premiul Zinger pentru cel mai lipsit de scrupule om de afaceri”. A fost creat de fratele celebrului producator de masini de cusut fara moarte – Zinger. Toate viata acesta a considerat ca fratele sau era prea uman cu angajatii si , din acest motiv, pierdea multi bani. Oricum premiul recompensa cel mai lipsit de scrupule om de afaceri cu o suma mai mare decat se acorda la Premiul Nobel.
S-ar putea ca acest premiu sa nu mai existe . Dar, ar putea fi reluat. Eu, dupa ce am citit un articol zilele trecute, i-as spune “Premiul Arnault pentru cel mai lipsit de scrupule om de afaceri”
Doresc sa spun de la inceput ca “lipsa de scrupule” poate fi privita si ca o calitate a omului de faceri. Nu este vorba despre o imbogatire facuta prin furt sanctionabil, ci de utilizarea unor metode de imbogatire amorale, oneroase.
Articolul la care ma refer este : “ Lesotho. Louis Vuitton accuse d’exploiter des couvertures en laine africaines sacrees”, Kylie Kiunguyu, Courrier international, 26.07.2017- “ Louis Vuitton acuzat de exploatarea salurilor africane sacre din lana”.
Bernard Arnault- patronul Casei de marochinarie de lux Louis Vuitton- este aratat cu degetul. Chiar daca este miliardar, chiar daca este cel mai bogat om din Franta si a 11-a avere din lume (Forbes), chiar daca Louis Vuitton a fost decretata intre 2006-2012 marca de lux cea mai prestigioasa din lume. Sau, poate, mai ales din aceste motive este aratat cu degetul (nici un elefant nu se poate ascunde intr-un cires, nu-i asa ?)
In general, ca stereotip spiritual, toata lumea s-a obisnuit cu ideea ca lumea hraneste Africa. Ei bine, marochinierul de lux face invers : el se hraneste din Africa , din comorile culturii sale.
Cei mai iritati sunt africanii din Africa de Sud si Lesotho. De ce ? Acolo locuieste populatia bantu care incumba cultura basotho .
Intre altele, posesorii acestei culturi realizeaza niste saluri de lana africana de o calitate materiala si estetica iesita din comun. Sunt niste genii anonime, multi dintre ei, tot asa cum noi, romanii ,am avut creatori de geniu, anonimi, de costume populare.
Ei bine, aceste saluri sunt considerate sacre si sunt folosite numai in ocazii rituale. Sacru, sacru...dar branza-i pe bani. Se pot vinde cu 1000 ranzi sud africani, echivalentul a 66 euro. Pentru o populatie care traieste cu sub un euro pe zi, este o mana cereasca.
Dar ce face Louis Vuitton – le cumpara, pune marca sa pe ele si le revinde cu 33.000 de ranzi, echivalentul a 2186 euro batuti pe muchie. Frumos, nu-i asa ?
Se pare ca Louis Vuitton nu este la prima abatere de acest fel in Africa.
Creatoarea de moda sud-africana Maria McCloy vorbeste despre un adevarat furt . Niciodata creatorii geniali ai acestor saluri nu au fost asociati in afacere.
Se poate sa fie asa ! Dar, se poate sa fie si “o lipsa de scrupule in afaceri” care, am vazut, se premiaza. Banul la ban trage . Depinde cum privesti problema !