Let’s do it every single day, Romania!
lets do it romaniacuratenie romaniaecologie romaniacuratenie nationala
Fara analize savante, fara studii complicate, ci cu ochiul liber, se vede ca, in cele mai mari orase din Romania, se face curatenie.
Zi de zi, de la primele si pana la ultimele ore, angajati ai unor firme de salubritate strang gunoaie (cele mai multe reciclabile) si dau de zor cu matura.
Si, atunci, cum de traim poate in cea mai prafuita tara si capitala din Europa Centrala si de Est, daca nu din intreaga Europa?
In primul rand, curatenia asta, facuta pe bani grei, platiti de primarii, deci, de catre contribuabili, nu prea este reala.
Pe langa fericitul circuit al apei in natura, la noi, este alimentat un circuit citadin al prafului. In loc ca acesta sa fie aspirat, sute de maturi, in care nuielele se impletesc cu frenezia manuitorilor, il ridica spre slavi, in fiecare dimineata.
Dupa aceasta actiune de… curatare, suparatoarea materie se (re)asaza calm, pe masini, banci, alte piese de mobilier urban.
In acelasi timp, cele n santiere incepute si aproape niciodata terminate fata, zilnic, o noua... generatie de praf.
Atat de mult avem incat acesta nu ne-a intrat numai in haine, gura, plamani si ochi, ci si in limba materna. Despre un nepriceput sau despre cineva lipsit de cunostinte elementare intr-un domeniu, se spune ca "este praf".
In acest context, de ceva vreme, in fiecare an, oameni inimosi organizeaza o zi a curateniei nationale, avand drept indemn "Let's Do It Romania!" - in traducere foarte libera: hai sa ne urnim si sa strangem ceea ce altora nici prin cap nu le trece sa recicleze (plastic, sticla, textile, metal) ci arunca-n draci, nu in pubele.
Potrivit asociatiei "Viitorul in Zori", care organizeaza laudabila actiune, procentul de
reciclare a crescut de la 17%, in primul an, la 47%, in 2017, rezultatele din 2018 urmand sa fie anuntate cat de curand.
Desi cica actiunea are loc in 150 de tari din intreaga lume, in multe state din vestul Europei, orasele, chiar si cele de mare interes turistic, sunt curate ca o farmacie...
In schimb, la noi, este nevoie ca presedintele tarii, militari si personal civil din Ministerul Apararii, reprezentanti ai altor ministere, plus, in cea mai mare parte, oameni de cea mai buna credinta sa stranga mizeria lasata de semeni, care stiu sa arunce la cos numai civilizatia si igiena.
In acelasi timp, sutele de tone de plastic, hartie, care, desi reciclabile ajung la gunoi sau, mai rau, pe strazi, sosele, plaje, campii, pajisti montane, ne fac sa ne intrebam cati dintre cei care iau parte la actiunile de curatenie isi mentin spirtul ecologist, inainte si dupa acestea?
Pentru ca, daca, educatia, civilizatia, resortul... (eco)logic nu ne anima in fiecare zi, atunci - ca si in cazul altei initiative foarte mediatizate, Ora Pamantului - eforturile nu vor fi decat niste efemeride care se pierd pe chipul tot mai palid al Terrei.
Foto: facebook klaus iohannis