Incredibila Mona din Tasmania
artatasmaniamonadavid walshneconventional
Pe o insula la capatul lumii, o spectaculoasa galerie de arta a atras deja peste un milion de vizitatori in trei ani. Deschis in ianuarie 2011, Museum of Old and New Art (Mona) a devenit o atractie turistica majora si simbolul renasterii Tasmaniei. Un proiect de 80 de milioane de dolari, imaginat de excentricul miliardar australian David Walsh.
Acest muzeu subteran este situat in Hobart, capitala Tasmaniei, pe malul raului Derwent, in spatele unui zid de beton si sticla. Impreuna cu domeniile sale subterane, el inglobeaza peste 6.000 de metri patrati de expozitie.
Mona se desfasoara pe trei niveluri in subsol, sapate in faleza, la cativa metri deasupra nivelului marii. Un proiect titanic pentru care s-au excavat 60.000 de tone de piatra si de pamant. Pentru a-l descoperi trebuie sa cobori o rampa-tunel si sa urmezi un sir de sali labirintice.
Colectionarul ctitor David Walsh si-a construit averea punand la punct formule matematice pentru a castiga la black jack si la curse hipice, iar inedita sa galerie consacrata sexului si mortii exprima in parte placerea sa de a paria pe haos.
In acest muzeu ciudat, pana si informatiile despre opere sunt dezvaluite intr-un mod neconventional. Niciun exponat nu are vreo denumire sau vreo informatie scrisa. Nu exista vreun ghid, dar la intrarea in muzeu, vizitatorii primesc un fel de iPod dotat cu GPS, care le serveste drept ghid. La trecerea prin dreptul unui exponat, dispozitivul il identifica si ofera informatii despre artist si despre opera. Un buton "like" si un buton "hate" le permite de asemenea vizitatorilor sa-si exprime opinia.
Totul este posibil la Mona. Inclusiv sa-ti rezervi un loc post mortem, daca platest 80.000 de dolari si decizi sa fii incinerat, iar urna sa fie expusa in muzeu.
Un Disneyland subversiv pentru adulti
Printre exponatele acestei colectii neobisnuite se afla si opera artistului austriac Erich Wurm numita "Fat Car", un Porsche rosu umflat, cu colacei de grasime, care simbolizeaza lenevia si avaritia societatii in care traim.
"Cele mai multe muzee sunt construite astfel incat vizitatorul se simte strivit in prezenta geniului. Sunt temple sacre care transmit cunostintele lor si intelepciunea. Eu am vrut contrariul", explica David Walsh. Acest "Disneyland subversiv pentru adulti", cum l-a supranumit David Wals, care flateaza cu luciditate cinismul fiecaruia dintre noi, exista acolo pentru a "sparge toate codurile".
Primul muzeu de arta privat din Australia, Mona are in prezent peste 2.200 de opere. Colectia lui David Walsh, estimata la 78 de milioane de euro, cuprinde atat arta moderna, cat si arta antica, cu mumii egiptene, mozaicuri romane si monede grecesti.
Sursa: Le Figaro