Importanta igienei corecte a nasului, ochilor si urechilor
ingrijire personalaigienanasurechi
Viata este plina de culori, mirosuri si triluri si o traim bucurandu-ne de toate acestea. Igiena adecvata a corpului este importanta pentru sanatate, iar ingrijirea corecta a organelor de simt este indispensabila pentru calitatea vietii.
Igiena corecta a nasului
Nasul secreta si acumuleaza mucus, praf, bacterii, virusuri si spori de miceti, asadar este un mediu ideal pentru inmultirea germenilor. Alergenii cu care intram in contact zi de zi ne dau si ei batai de cap, iar persoanele sensibile sufera serios din pricina acestora. Curatarea corecta a nasului este, astfel, foarte importanta.
Evident, ne suflam nasul atunci cand simtim nevoia. Dar acesta este un mod de a indeparta doar o parte a mucusului din caile respiratorii superioare. Conform specialistilor, singura alternativa eficienta de a curata, cu adevarat, nasul este lavajul. Il poti face cu ser fiziologic sau cu o solutie cu apa cu sare si aduce alinare in special in cazul persoanelor care sufera de alergii respiratorii sau de rinita cronica.
In cazul bebelusilor si al prescolarilor - cel mai adesea afectati de infectii ale tractului respirator - lavajul se poate face si cu o seringa cu volum mare. Pentru adulti exista dispozitive speciale, cu volum mai mare, care sa poata curata cavitatile nazale in mod adecvat.
Daca te intrebi daca lavajul nazal este potrivit pentru tine, avem un singur sfat: consulta medicul specialist. Avand in vedere ca fiecare persoana e diferita, el este singurul in masura sa faca asemenea recomandari.
Igiena corecta a urechilor
Este foarte raspandit obiceiul de a curata urechile cu ajutorul betisoarelor pentru urechi. Din pacate, procedura este una cu efecte nocive, pe care medicul specialist nu o incurajeaza deloc, din contra: o condamna. Betisoarele de urechi nu fac decat sa impinga cerumenul - secretia fiziologica a urechii, care capteaza praful si murdaria - tot mai profund si sa il lipeasca de timpan, crescand riscul de aparitie a unor afectiuni din sfera ORL.
Otitele sunt infectii care se pot manifesta prin durere, hipoacuzie sau
mancarimi intense cauzate de micoza urechii. Pentru a le preveni este important ca urechea sa elimine cerumenul si impuritatile fixate de acesta - ceea ce inseamna ca tu vei sterge doar pavilionul urechii si deschiderea canalului auditiv. Daca simti nevoia de o curatare mai profunda - ca in cazul dopurilor de ceara - poti folosi solutii special dedicate din farmacie pentru a le dizolva.
Senzatia de urechi infundate poate avea mai multe cauze, de aceea este de dorit ca, daca aceasta apare, sa consulti medicul inainte de a presupune, automat, ca e vorba despre o acumulare de cerumen.
Igiena corecta a ochilor
Ochii sunt una dintre cele mai sensibile structuri externe ale organismului uman. In acelasi timp, ei sunt expusi mereu la factorii de mediu: praf, gaze iritante, microorganisme. Mecanismul lor natural de curatare nu este neaparat adaptat la a face fata acestor agresori si are nevoie, uneori, de putina sustinere.
Exista, in farmacii, solutii speciale pentru curatarea ochiului, formulate astfel incat sa nu cauzeze iritatie. Ele sunt disponibile sub forma de picaturi sau de servetele umede.
Ochiul se sterge intotdeauna de la coltul extern catre coltul intern. Fiecare ochi se sterge individual, cu un servetel curat sau cu o compresa sterila care vor fi aruncate imediat. Nu folosi niciodata acelasi servetele la ambii ochi deoarece risti sa extinzi o infectie deja existenta.
O situatie aparte o reprezinta demachierea ochilor, obligatorie in fiecare zi. Se recomanda folosirea de produse dermatocosmetice special concepute pentru utilizarea in zona ochilor, avand in vedere sensibilitatea acestora si faptul ca si pielea din jurul lor este mai fina si mai subtire.
Ingrijirea personala este esentiala pentru o viata sanatoasa. Iar daca esti parinte, e important sa iti ajuti si copiii sa deprinda obiceiuri bune. Nu uita, insa, ca cel mai in masura sa iti ofere raspunsuri corecte la intrebarile este medicul.