Generatia SELFIE. Sau cum ne mor copiii pentru o fotografie
selfiefotografieteribilismtanara generatie
Selfie-urile sunt cele mai populare tipuri de fotografii in zilele noastre. Fiecare dintre noi avem cel putin o poza de acest fel in aparatele foto sau in telefoanele mobile. Pana aici, nimic gresit. Problema intervine in momentul in care competitia nascuta din a avea cele mai interesante fotografii, capata dimensiuni tragice si ne pune viata in pericol.
"Un tanar a ars de viu marti, dupa ce s-a electrocutat in Gara Onesti, unde se urcase pe vagonul unui tren de marfa pentru a-si face un selfie. Politia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa". Asa suna stirea care a socat saptamana aceasta intreaga tara. Toate posturile de televiziune au preluat-o si au tras, la randul lor, semnalul de alarma: Tinerii isi dau viata la schimb pentru o poza.
Baiatul cazut victima selfie-urilor iresponsabile s-a urcat pe un vagon al unui tren de marfa, a carui linie electrificata si alimentata cu 27.000 de volti i-a luat viata intr-o secunda. In momentul in care s-a urcat pe vagon, s-a produs un arc electric iar tanarul a fost electrocutat, a luat foc si a murit carbonizat. Din pacate, autoritatile ajunse la fata locului au putut doar sa constate decesul.
Aproape lunar auzim oripilati astfel de stiri, iar fenomenul capata proportii tot mai insemnate. In plasa lui au cazut nu numai tineri, ci si oameni in toata firea, aflati la varste onorabile. Un astfel de caz s-a petrecut in aceasta vara, cand un miliardar chinez in varsta de 57 de ani a murit incercat sa-si faca un selfie.
Miliardarul Wang Jian a murit dupa ce a cazut de pe un zid din masivul muntos Luberon din Sud-Estul Frantei, in timp ce incerca sa se fotografieze.
Chiar daca fenomenul este mai raspandit in afara tarii, si cele mai multe cazuri de astfel de accidente se intampla in Statele Unite ale Americii, peste 250 de persoane au murit in ultimii sase ani, la nivel global, in timp ce isi faceau selfie-uri, este concluzia unui studiu publicat de un grup de cercetatori indieni de la Institutul Indian de Stiinte Medicale.
La cele 250 de decese, cercetatorii au descoperit ca principalele cauze au fost inecul, caderea de la inaltimi mari sau accidentele cauzate de mijloacele de transport - precum fotografierea in fata unui tren aflat in miscare. Alte cauze au fost electrocutarea, impuscarea sau decesele cauzate de animale.
Interesant este faptul ca peste 85% dintre cazuri au implicat persoane cu varste intre 10 si 30 de ani.
Dat fiind faptul ca varsta la care au loc cele mai multe accidente provocate de selfie-uri este atat de redusa, psihologii sunt de parere ca tinerii sunt antrenati de teribilism in momentul in care isi pun viata in pericol. Iresponsabilitatea, lipsa de informare sau lipsa unor repere educationale bine fixate de catre familie, scoala si societate, sunt principalii factori favorizanti ai acestor nenorociri.
Totodata, specialistii spun ca tinerii ce ajung sa isi puna viata in pericol pentru o fotografie pot avea si anumite frustrari, dorindu-si sa le compenseze printr-o apeciere in mediul online, unde, pozand periculos, spera sa isi castige respectul si notorietatea.
Psihologii atrag atentia asupra faptului ca familia joaca cel mai important rol in evitarea acestor tragedii, dar si anturajul tanarului. Parintii sunt sfatuiti sa ofere suficienta atentie copiilor lor, sa comunice si sa devina prieteni cu ei, pentru a-si sustine in eventualele pase proaste, cand sunt dispusi sa faca un gest extrem.
Este foarte importanta si cunoasterea anturajului copilului, precum si a relatiilor ierarhice si activitatilor dintre prieteni. In cazul in care in grup exista indrumari catre activitati extreme precum selfie-urile in locuri periculoase, legatura cu acele persoane trebuie intrerupta si eventual sesizate autoritatile competente sau anuntati ceilalti parinti.
De asemenea, este important ca in copilarie si adolescenta sa i se insufle tanarului reperele de pericol nu printr-o interdictie, ci prin explicarea motivelor pentru care nu are voie, de exemplu, sa se urce pe un vagon de tren.
Probabil nu va mai trece mult timp pana cand un alt tanar va dori sa isi impresioneze prietenii de pe Facebook sau Instagram cu noile capturi foto, punandu-si viata in pericol, insa e important sa facem tot ce tine de noi pentru a stopa acest fenomen care ucide o generatie, o generatie care are sigur mult mai multe de aratat lumii decat o imagine teribilista.
Citeste si:
Din fotbal au mai ramas doar banii si circul
Sursa foto: pexeles.com