Favoritismul parintilor pentru unul dintre copii reprezinta un subiect sensibil chiar si in ziua de astazi, multi sustinand ca un asemenea lucru este inacceptabil. Psihologic vorbind, lucrurile sunt ceva mai complexe, ceea ce inseamna ca nu ar trebui privite doar in alb si negru. Atunci cand esti parinte si ai cel putin doi copii se ajunge inevitabil in acel punct in care va exista un preferat. Potrivit specialistilor, este complet normal pentru un om sa compare si sa privilegieze persoanele care se conformeaza asteptarilor si dorintelor sale.
Parintii isi iubesc toti copiii la fel de tare, nu-i asa?! Ei bine, rezultatele unui studiu realizat recent in Marea Britanie ne demonstreaza ca lucrurile nu stau chiar asa. Potrivit unui sondaj realizat de publicatia The Telegraph printre nu mai putin de 1.237 de parinti, favoritismul unui parinte pentru unul dintre copii este des intalnit in familiile britanice. Mai exact, 62% dintre parintii chestionati au recunoscut ca au un preferat in randul copiilor lor.
Aceeasi tendinta a fost remarcata si in familiile de peste Ocean. Jessica Griffin, profesor asociat de psihiatrie si pediatrie in cadrul Universitatii din Massachusetts, sustine ca “nu toti parintii au un copil preferat, dar cei mai multi dintre ei au unul”. Jessica Griffin mai spune ca datele sugereaza faptul ca mamele, in special, manifesta un anumit grad de favoritism fata de copiii care au valori similare cu ele si care se implica mai mult in activitatile familiei de zi cu zi.
In multe situatii, parintii tind sa isi favorizeze mai mult copilul mai mare, aceasta preferinta datorandu-se pur si simplu faptului ca parintii au impartasit mai multe experiente cu copilul mai mare. Specialistii in pediatrie nu condamna acest lucru, incercand chiar sa evidentieze faptul ca parintii nu au cum sa acorde acelasi nivel de atentie tuturor copiilor lor.
Potrivit psihanalistilor, fiecare copil este o persoana unica, diferita de fratii si de surorile sale. In aceste conditii, este normal ca parintii sa relationeze diferit cu fiecare dintre copii, in functie de potrivirea sau nepotrivirea dintre propriile afinitati si cele ale celor mici. Cei mai multi parinti tind sa favorizeze copilul care le seamana si care se apropie cel mai tare de tiparul ideal din capul lor.
Specialistii aduc in discutie si o alta explicatie de natura psihologica pentru care parintii tind in general sa isi prefere primul copil. Primul copil este cel care aduce cu sine statutul de parinte, legatura ce se creeaza fiind extrem de puternica, in special atunci cand vorbim despre mame. In schimb, al doilea copil vine de cele mai multe ori cu multe asteptari pentru parintii care au deja experienta primului copil. Totodata, al doilea copil aduce cu sine pentru parinti si frica de a nu trada iubirea pentru primul nascut.
A prefera unul dintre copii nu inseamna insa ca parintele il iubeste mai mult pe acel copil si mai putin pe celalalt, ci mai degraba ca il apreciaza mai mult pe unul dintre ei pentru calitatile pe care le are. Afinitatile unui parinte pentru unul dintre copii nu trebuie in niciun caz condamnate, fiind perfect normale pentru natura umana.
Gestionarea acestor preferinte este insa extrem de importanta pentru parinti, specialistii avertizand ca in anumite situatii lucrurile pot scapa de sub control. Atunci cand preferinta se transforma in privilegiu pentru unul dintre copii vor aparea acele situatii in care ceilalti copii se vor simti neglijati. In acest context vorbim deja despre un sentiment de nesiguranta afectiva pentru unul dintre copii, care se poate dovedi extrem de periculos pentru dezvoltarea psihica a acestuia.
Citeste si: Cum pot fi convinsi copiii sa economiseasca bani: metode recomandate de specialisti
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si