Dezvoltarea creativitatii la copii: 7 metode care functioneaza
copiicreativitatejocuriinstrumente pictura si desen
Metodele eficiente pentru dezvoltarea creativitatii la copii presupun crearea unui spatiu in care cei mici sa se simta liberi sa se exprime si sa exploreze. Incurajeaza-i sa puna intrebari, sa descopere propriile raspunsuri, sa fie curiosi si sa gaseasca mereu noi modalitati de a rezolva o problema. Iata, in continuare, 7 activitati care contribuie la imunatatirea abilitatilor creative.
1. Desen si pictura
O modalitate buna de exprimare a sentimentelor si ideilor este prin arta. Daruieste-le copiilor tai
instrumente pentru pictura si desen de calitate si lasa-le mana libera, astfel incat sa isi exerseze creativitatea. Din cand in cand, le poti da o anumita tema sau un detaliu pe care sa il integreze in opera lor de arta, pentru stimularea imaginatiei. Mai mult, ii poti provoca sa creeze cat mai multe desene si picturi cu acelasi subiect.
Povestile sunt o sursa nemarginita de idei care contribuie la dezvoltarea creativitatii. Citeste-le carti pentru copiii inca de la o varsta frageda, pentru a stimula atractia pentru lectura. Creeaza o traditie in care, cel putin o data pe saptamana, toata familia sau prietenii lor sa citeasca si sa discute cele mai interesante subiecte. In plus, incurajeaza-i sa scrie propriile lor povesti si sa le prezinte la serile de lectura.
3. Joaca
Cei mai multi copii adora joaca, iar aceasta activitate nu este doar un mod de a-i tine ocupati, ci ii ajuta considerabil in amplificarea abilitatilor creative. Inventarea unor jocuri, descoperirea a noi modalitati de a folosi o jucarie sau un instrument - toate se bazeaza pe creativitate.
4. Lucru manual
Activitatile de lucru manual sunt o modalitate excelenta de a petrece timpul in familie. Invata-i pe copii diverse tehnici si permite-le sa isi puna in aplicare ideile. Nu le arata cum sa realizeze un anumit colaj sau o figurina, pentru ca acestia doar ar imita miscarile tale. Lasa-le loc pentru creativitate.
5. Jocuri de rol
De-a mama si copilul, de-a profesorul si elevul - exemplele pot continua la nesfarsit. Copiii creeaza adesea jocuri de rol si isi exerseaza abilitatile creative. Pare ca nu se plictisesc niciodata de astfel de activitati. In acelasi timp, ii poti implica pe cei mici in realizarea unei scenete, pe care sa o prezinte la o intalnire cu familia sau cu prietenii.
6. Lucru in echipa
Atat comunicarea si capacitatea de argumentare si negociere, cat si creativitatea au roluri importante in desfasurarea armonioasa a lucrului in echipa. Propune diferite proiecte pe care copiii sa le realizeze impreuna cu prietenii lor. Indruma-i cu cateva directii, insa nu le ingradi libertatea de organizare.
7. Experimente
Ai la dispozitie o multitudine de experimente fizice sau chimice usoare pentru copii, pe care le poti realiza cu produse din locuinta sau care se gasesc la orice supermarket. Trezeste-le celor mici interesul si dorinta de a crea. Totodata, permite-le sa amestece diverse ingrediente si sa observe reactiile.
Creativitatea contribuie, printre altele, la imbunatatirea performantei la invatatura, descoperirea solutiilor inovative, dezvoltarea creativitatii si abilitatilor sociale. Creeaza un spatiu favorabil pentru copii, in care sa aiba libertatea de exprimare creativa.