Despre cum este sa fii femeie in Uniunea Europeana
Eurostat, institutul care se ocupa de statistica la nivelul Uniunii Europene, a publicat rezultatele unui studiu comparativ (femei vs barbati) la nivelul tarilor membre UE, cu date valabile, in principal, pentru anul 2017. Studiul releva faptul ca modelul statistic al vietii femeilor fata de cea a barbatilor este destul de diferit.
La nivelul intregii Uniuni Europene, numarul femeilor este mai mare decat cel al barbatilor (105 femei la 100 de barbati). In Letonia si Lituania numarul femeilor este chiar cu 18% superior numarului barbatilor in vreme ce in Islanda, de pilda, sunt 95 de femei la 100 de barbati. Din acest punct de vedere, situatia din Romania reflecta media europeana.
Speranta de viata (medie UE) a femeilor a fost, la nivelul anului de referinta, de 83,6 ani, in vreme ce speranta de viata a barbatilor a fost de 78,2 ani. Tot la nivelul UE, varsta medie la care femeile s-au casatorit a fost de 27 de ani, fata de 30,4 ani in cazul barbatilor.
Varsta medie de pensionare a fost de 56 de ani, in cazul femeilor, fata de 58 de ani in cazul barbatilor.
In ceea ce priveste educatia, la nivelul studiilor superioare media europeana a fost de 33% dintre femei fata de doar 30% barbati.
Cu toate acestea, doar 34% dintre managerii de la nivelul UE erau femei (43% in Letonia si, la coada clasamentului, doar 18% in Luxemburg). Si din acest punct de vedere, situatia din Romania reflecta media europeana.
Tot in 2017, ratele medii ale somajului in tarile UE au fost de 7,9% pentru femei si 7,4% pentru barbati.
Pentru acelasi tip de activitate, in statele UE femeile erau platite cu 16,2% mai putin decat barbatii (cifra este valabila pentru anul 2016). In tari dezvoltate, precum Germania, Marea Britanie si Austria, diferenta era inca si mai mare, de peste 20%, in vreme ce cea mai mica diferenta se inregistra in Polonia - 7,2%.
Cifre care se refera la anul 2013 au relevat faptul ca, la nivelul UE, 42% dintre femei citesc carti fata de doar 31% dintre barbati.
Femeile nu se prea inghesuie sa bea alcool: 23% dintre femei beau saptamanal alcool fata de 38% dintre barbati (date pentru 2014).
Cu 40% din numarul total al femeilor cu varsta de peste 18%, bitanicele sunt campioanele Europei la bautura.
In ceea ce priveste greutatea corporala, studiul a relevat faptul ca, in 2014, doar 44% dintre femei erau spraponderale, fata de 57% dintre barbati.
In 2016, 79% dintre femeile din UE au prestat zilnic activitati gospodaresti, fata de numai 34% dintre barbati. La capitolul lipsei de implicare in activitatile gospodaresti campioni sunt barbatii greci - doar 16% dintre ei fac zilnic cate ceva prin casa.