De la tatal Craciun la bunicul Frost: Mos Craciun in intreaga lume
Noua harta a lumii realizata de Preply arata modul in care lumea se refera la Mos Craciun in tarile de pe glob, in functie de limbile lor.
Indiferent daca ii spui Mos Craciun sau Sfantul Nicolae, batranelul vesel care livreaza cadourile de Craciun este una dintre cele mai cunoscute figuri din lume. Dar cum vorbesc diferite tari despre acest personaj iconic al Craciunului?
Legenda lui Mos Craciun are o istorie lunga si complexa, iar multe culturi diferite au propriile povesti care explica cum a aparut cel care ofera cadouri de Craciun. La
Preply, cercetarile noastre privind numeroasele nume ale lui Mos Craciun din intreaga lume au scos la iveala cateva legende locale foarte interesante, de la "Chimney John" (Siôn Corn) din Tara Galilor pana la "Batranul de Paste" (Viejito Pascuero) din Chile. Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre numeroasele nume ale lui Mos Craciun!
Figura paterna
Cea mai populara caracterizare a lui Mos Craciun in intreaga lume este cea a unui batran in haina rosie cu barba lunga si alba care intruchipeaza spiritul Craciunului, ceea ce ii aduce adesea numele de Mos Craciun.
Father Christmas este cel mai traditional nume folosit in limba engleza pentru acest personaj, iar multe limbi si tari din intreaga lume au adoptat acelasi apelativ pentru a se referi la el. In franceza, acesta se traduce prin Père Noël, un nume care este folosit in Franta si in alte tari francofone, precum Camerun si Maroc.
Numele spaniol Papa Noel se traduce, de asemenea, in mod direct prin Mos Craciun si este folosit in Spania si in mare parte din America de Sud (de exemplu, Argentina, Columbia, Paraguay etc.). Alte traduceri ale lui "Father Christmas" in intreaga lume includ:
- Pai Natal (portugheza - Portugalia)
- Papai Noel (portugheza - Brazilia)
- Baba Noel (araba - Irak)
- Baba Noel (persana - Iran)
- Noel Baba (turca)
Bunicul Frost
Un alt nume popular este Bunicul Frost. Acest nume provine de la o figura legendara din mitologia slava si este comun in sud-estul Europei, fiind folosit de tari precum Croatia (?ed Mraz), Macedonia si Rusia ( Ded Moroz), Serbia (Deda Mraz) si Belarus ( Dzied Maroz).
Personajul lui Ded Moroz este insotit de nepoata sa Snegurochka, care in rusa inseamna "Fecioara Zapezii", ceea ce il face pe Ded Moroz singurul personaj asemanator cu Mos Craciun care are un ajutor de sex feminin!
Alte nume care il infatiseaza pe Mos Craciun ca o figura de bunic din intreaga lume includ: Mos Craciun:
- Övliin övgön - "Bunicul Iarna", Mongolia
- tovlis babua - "Bunicul zapada", Georgia
- Dzmer Papik - "Bunicul iarna", Armenia
- Kald Senelis - "Bunicul Craciunului", Lituania
- Babagjyshi i Vitit te Ri - "Bunicul Anului Nou", Albania.
Sfantul Nicolae si Mos Craciun
Sfantul Nicolae a fost un sfant protector care a devenit cunoscut pentru actele sale de caritate si pentru obiceiul sau generos de a oferi cadouri. Se spune ca ar fi fost influenta pentru personajul modern al lui Mos Craciun. Multe tari europene folosesc o anumita forma a Sfantului Nicolae pentru a vorbi despre Mos Craciun, printre care:
- Luxemburg - Kleeschen
- Slovenia - Miklavž
- Ungaria - Mikulas
- Elvetia - Samichlaus
- Austria - St Nikolaus / Nikolo
- Republica Ceha - Svatý Mikulas
- Polonia - Swity Mikoaj
- Ucraina - Svyatyy Mykolay.
Numele "Mos Craciun" provine din olandezul Sinterklaas, originar din America si devenit popular in secolul al XIX-lea. Sinterklaas il are la baza pe Sfantul Nicolae si are propria sa sarbatoare la 5 decembrie in Olanda si Belgia, Sinterklaasavond ("seara lui Sinterklaas"), in timpul careia se face in mod traditional schimb de cadouri.
In prezent, multe tari din intreaga lume il folosesc pe Mos Craciun (Santa Claus) - sau propria varianta a acestui nume - pentru a descrie figura iconica a Craciunului. Tarile vorbitoare de limba engleza, cum ar fi SUA, Canada, Australia si Regatul Unit, toate folosesc in mod obisnuit acest nume, alaturi de mai traditionalul Mos Craciun (Father Christmas). Alte tari care il folosesc pe Mos Craciun includ:
- El Salvador - Santa
- Cuba - Santa Cló
- Puerto Rico, Venezuela - Santa Clós
- Filipine - Santa Klaus
- Mexic - Santo Clós
- Thailanda - Santakhlxs
- Japonia - Santakursu
- Coreea de Sud - Santa hal-abeoji, lit. "bunicul Mos Craciun"
Capre si spiridusi de Yule: Europa de Nord
Tarile din Europa de Nord au propria mitologie si propriile traditii de Craciun, care isi au originea in vechiul festival pagan Yule, sarbatorit din punct de vedere istoric de popoarele germanice care au ocupat candva Europa Centrala si Scandinavia. Yule si termenii inruditi sunt inca folositi in limbile scandinave, precum si in finlandeza si estona, pentru a discuta despre Craciun si traditiile sale conexe.
In Finlanda, figura lui Mos Craciun se numeste joulupukki. Aceasta se traduce literalmente prin "capra de Yule" si se bazeaza pe vechile traditii pagane, dar in prezent termenul este folosit atunci cand se discuta despre Mos Craciun din zilele noastre.
Norvegia si Suedia au, de asemenea, propriile denumiri pentru Mos Craciun, bazate pe folclorul nordic. Numele norvegian Julenissen si cel suedez Jultomte inseamna literalmente "zana de Yule" sau "piticul de Yule", dar sunt din nou folosite in zilele noastre pentru a vorbi despre figura lui Mos Craciun.
Denumirile Jõuluvana (folosita in Estonia) si Julemanden (folosita in Danemarca) inseamna, in linii mari, "batranul Yule" si "omul Yule", ceea ce nu difera prea mult de caracterizarea engleza a lui Mos Craciun.
Cei treisprezece baieti de Yule din Islanda
Majoritatea tarilor au un singur Mos Craciun care aduce cadouri copiilor de Craciun, dar Islanda are treisprezece: Jólasveinar, sau "Yule Lads". Se spune ca Jólasveinar viziteaza copiii, unul cate unul, in cele treisprezece nopti care preced ziua de Craciun, lasand cate un cadou pentru cei care sunt cuminti.
Fiecare dintre flacaii de Yule are un nume si o personalitate specifica, de la Þvörusleikir (cel care linge linguri) la Gluggagægir (cel care se uita prin vizor).
Sursa:
Preply