De ce stangaciile va fac mai atragator
psihologie socialaseductieatractivitatestangaciiexperimente
La prima vedere, sa aluneci pe o coaja de banana sau sa te stropesti cu ketchup nu par sa faca parte dintre cele mai bune metode de seductie. Si totusi, asupra cuiva care simte deja ceva pentru dumneavoastra, micile greseli pe care le veti face pot avea ca efect intarirea acestei atractii. Este ceea ce psihologul Elliot Aronson a numit "efectul cazaturii in fund" ("pratfall effect").
Inainte de a ajunge la aceasta concluzie, Aronson a studiat efectele stangaciilor asupra potentialului nostru de seductie si simpatie pe care o degajam. Acest fenomen se explica prin faptul ca perfectiunea creeaza adeseori un sentiment de distanta si de invincibilitate, pe care oamenii nu il agreeaza, in general, pentru ca se simt inhibati de amenintarea pe care o simt in fata cuiva net superior.
Aronson a realizat un experiment in cursul caruia le-a cerut subiectilor sa asculte mai multi studenti care raspundeau la o serie de intrebari intr-o emisiune. Unii studenti raspundeau corect la aproape toate intrebarile, in timp ce altii nu ajungeau sa dea raspunsul corect decat in 30% din cazuri. Atunci cand li s-a cerut participantilor sa spuna care erau studentii cei mai competenti si mai atragatori, ei i-au indicat pe cei care aveau cele mai multe raspunsuri corecte.
In continuarea experimentului, studentii isi varsau o ceasca de cafea pe camasa si isi cereau scuze. In urma acestei stangacii, cercetatorii le-au cerut participantilor sa ii noteze din nou din punct de vedere al atractivitatii si al competentei. Ei au constatat ca studentii care au raspuns cel mai bine la intrebari erau apreciati drept si mai atragatori, in vreme ce aceia care se aratasera mediocri erau judecati si mai rau.
Defectele minore ale unui om considerat competent si atragator sunt deci percepute in mod pozitiv si il fac si mai seducator. In schimb, asupra unei persoane incompetente si putin atragatoare, erorile vor avea efectul invers.
In videoclipul de mai jos, profesorul Peter Salovey de la Universitatea Yale descrie detaliile acestei experiente si mentioneaza ca "pratfall effect" explica de ce fostul presedinte al Statelor Unite, Bill Clinton, a ramas foarte popular, in ciuda dezvaluirilor privind legatura sa cu Monica Lewinsky.
http://www.youtube.com/watch?v=R3b_B0CxBo0&feature=player_embedded
Sursa: Express.be