De 50 de ani, omenirea traieste amanetandu-si viitorul, fara sa stie daca il va putea rascumpara vreodata
Resursele de care dispune planeta noastra sunt regenerabile. Ne-am culcat pe o ureche, cum se spune, si consumam din ce in ce mai mult, ca si cum asta ar fi scopul vietii noastre. De ce am avea grija de resurse? De ce am consuma cu grija si doar pentru a ne asigura necesarul? Nu sunt, ele, resursele, regenerabile? Ba da, sunt. Insa ritmul in care noi le consumam este mult mai rapid decat ritmul in care ele se regenereaza.
Daca vom consuma si de aici inainte fara sa tinem seama de ciclul necesar pentru regenerarea resurselor naturale, intr-o buna zi ne vom trezi ca nu mai avem ce consuma.
Povestile cu resursele de pe alte planete sunt deocamdata (si pentru inca multa vreme) doar de domeniul SF. A conta pe ele nu este un act vizionar ci unul de inconstienta.
In fiecare an, oamenii consuma resursele planetei intr-un ritm mult mai rapid decat acela in care ele se pot regenera pe cale naturala.
Recordul a fost stabilit in 2019, cand omenirea a consumat resursele naturale regenerabile intr-un an pana la data de 29 iulie.
Asta inseamna ca, anul trecut, de la 29 iulie la 31 decembrie, am trait "pe datorie", consumand resurse la care ar fi avut dreptul urmasii nostri.
Goana dupa consum s-a accelerat dramatic in ultimii 50 de ani.
Astfel, in 1970, omenirea consuma fix in ritmul in care resursele se puteau regenera pe cale naturala. In acel an, resursele la care aveam dreptul au fost consumate pana la data de 29 decembrie.
Incet-incet, ritmul consumului a crescut si, in 1995, oamenii au consumat resursele pentru un an intreg la data de 4 octombrie.
In 2019, cum am amintit, am consumat resursele disponibile pentru acel an pana la data de 29 iulie.
2020 este singurul an din ultimii 50 cand consumul a scazut, iar asta datorita restrictiilor impuse de izbucnirea pandemiei COVID-19.
Pentru anul in curs se estimeaza ca am consumat resursele pe care ni le ofera natura pana la data de 22 august. Adica de sambata trecuta traim din nou pe datorie, dar vom consuma cu doar cu 35% mai mult decat trebuie fata de 45% cu cat am depasit "ratia" anul trecut.
Din pacate, reducerea consumului din acest an nu se datoreaza unor politici globale intelepte ci unei nenorocite de molime care a facut deja peste 800.000 de victime in intreaga lume.
Oricum, scaderea consumului in acest an nu a facut decat sa ne intoarca la nivelul si la ritmul in care consumam in anul 2004, adica tot mult mai mult decat am fi avut dreptul s-o facem.
Si inca un lucru: la un moment dat si pandemia aceasta va fi din ce in ce mai putin agresiva, iar restrictiile care ne-au fost impuse vor fi retrase, una cate una.
In conditiile in care virusul va da semne "de oboseala" este de asteptat ca frenezia consumului exagerat sa explodeze, la nivel mondial, continuand spirala care a inceput acum 50 de ani cand am inceput sa ne amanetam viitorul.
Datele si informatiile din acest articol sunt extrase dintr-un studiu efectuat de fundatia internationala Global Footprint Network (SUA, Belgia/ Elvetia).
Sursa foto: maxpixel.net