Cuvintele care manifesta aroganta in crestere a unui conducator
discursbiomarcatori lingvisticiputerearoganta
Cum putem sti cand un conducator isi pune in pericol organizatia pacatuind printr-o pierdere a contactului cu realitatea, legata de o automultumire excesiva si de optimismul exagerat care decurge din aceasta? Analizand cuvintele pe care le foloseste. Cercetatorii au studiat similitudinile din discursurile conducatorilor politici britanici si ai sefiilor de banci. Eu au concluzionat ca un orgoliu excesiv conduce la producerea a ceea ce psihologii denumesc "biomarcatori lingvistici", indici care dezvaluie un exces de incredere, explica Gillian Tett in "Financial Times. "Puterea se suie nu doar la cap, ci si la limba", scrie ea.
David Owen, un psihiatru care a fost si ministru britanic de Externe, a analizat declaratiile mai multor politicieni britanici si americani si a prezentat o lista cu 14 biomarcatori lingvistici care tradeaza excesul de incredere. El a tras concluzia ca doi fosti premieri britanici, Margaret Thatcher si Tony Blair, au manifestat semnele unui exces de orgoliu.
Peter Garrard, un profesor de neurologie de la Universitatea St Georges din Londra, a constituit un grup pentru a analiza cuvintele pe care premierii britanici Thatcher, Blair si Major, care au condus intre 1979 si 2007, le-au utilizat in cursul sesiunilor Parlamentului britanic. El a confirmat ca simptomele de orgoliu excesiv erau cele mai evidente la Tony Blair, apoi la Margaret Thatcher, si ca John Major a fost premierul care se pare ca a ramas cel mai modest. El a constatat de asemenea ca automultumirea era deosebit de puternica dupa perioade de razboi (razboiul Malvinelor pentru Thatcher si, mai recent, razboiul din Irak pentru Blair). Tony Blair a avut tendinta de a utiliza mai des cuvinte ca "eu", "mie" si "desigur".
In acelasi timp, Niah Brennan si John Conroy au analizat mesajele pe care un inalt conducator al unei banci europene le-a adresat actionarilor. Banca respectiva s-a dezvoltat puternic inaintea crizei financiare si a inregistrat apoi pierderi grele. Analiza a aratat ca excesul de incredere al conducatorului bancii era din ce in ce mai evident in cursul celor opt ani ai mandatului sau si ca aceasta se manifesta printr-un optimism exagerat in discursurile sale si folosirea cuvantului "noi".
Brennan si Conroy recunosc ca aceste studii raman "subiective", deoarece cercetatorii trebuie sa determine mai intai care sunt cuvintele care pot evidentia o aroganta excesiva.
In plus, ei n-au incercat inca sa analizeze in timp real discursurile unor conducatori de intreprinderi importanti pentru a semnala momentul in care acestia incep sa foloseasca biomarcatorii amintiti, care ar indica faptul ca sunt pe cale sa cedeze in fata unei automultumiri exagerate. Investitorii de pe pietele financiare ar fi extrem de interesati de astfel de analize. Dar realizarea lor n-ar putea fi decat o chestiune de timp...