Cum vor musulmanii sa se imbrace femeile
imbracamintefemeivaltari musulmaneburqaniqabhijabopiniistudiupew research institute
Majoritatea musulmanilor prefera ca femeile sa-si acopere complet parul, dar nu obligatoriu si fata, arata un raport realizat de Institutul de cercetari american Pew. Raportul se bazeaza pe un sondaj efectuat intre 2011 si 2013 de Institutul pentru cercetare sociala al Universitatii din Michigan in sapte tari musulmane (Tunisia, Egipt, Irak, Liban, Pakistan, Arabia Saudita si Turcia).
Valul purtat in public pentru acoperirea parului este un simbol important al identitatii islamice in multe tari locuite majoritar de musulmani, dar exista si o variatie considerabila in ceea ce priveste nivelul la care femeile sunt asteptate (sau chiar obligate) sa se acopere.
Intrebarea pusa participantilor din fiecare tara a fost: "Care dintre aceste femei este imbracata cel mai corespunzator pentru aparitia in public?", insotita de ilustratia de mai sus, cu sase stiluri de acoperamant pentru cap.
Rezultatul? Spre deosebire de Arabia Saudita – leaganul Islamului – optiunile pentru valurile care acopera cel mai mult fata, burqa (figura 1) si niqab (figura 2), sunt putin alese de catre respondentii din celelalte tari cu majoritate musulmana.
Tinuta din figura 2 (burqa) este populara printre conservatorii si fundamentalistii din Arabia Saudita si alte tari arabe din Golful Persic.
Tinuta din figura 3 (hijab) este stilul vestimentar promovat de fundamentalistii siiti si conservatorii din Iran, Irak si Liban.
Tinuta din figura 4, un hijab alb care acopera in intregime parul, urechile si gatul, a rezultat ca fiind, in medie, cea mai populara in randul respondentilor din toate cele sapte tari in care s-a realizat studiul.
Opinia dupa care femeile pot aparea in public cu capul complet descoperit a inregistrat procente mai mari de 25% doar in Turcia si in Liban.
Dezvoltarea economica a unei tari nu a rezultat ca avand o legatura semnificativa cu preferintele pentru un val mai putin conservator. De asemenea, autorii au descoperit ca preferintele exprimate au fost puternic legate de nivelul de egalitate intre sexe si libertati sociale din fiecare tara.
Informatiile demografice, inclusiv rezultatele dupa sex, nu au fost incluse in raportul facut public.