Desi eforturile angajatilor se concentreaza, de cele mai multe ori, inspre a creste rezultatele companiei, evolutia personala este un subiect pe care niciun salariat nu ar trebui sa-l scape din vedere.
Productivitatea in munca poate fi puternic influentata de climatul organizational in care un angajat isi desfasoara activitatea. Daca unele organizatii decid sa investeasca in programe de motivare care sa-i incurajeze pe angajati, altele se bazeaza pe responsabilitatea individuala a angajatilor de a-si gasi motivatia si satisfactia in cadrul organizatiei.
De ce este important sa-ti gasesti motivatia si sa urmaresti progresul personal?
Indiferent de rolul pe care un angajat il ocupa intr-o organizatie, cea mai importanta sfera in care acesta ar trebui sa-si investeasca efortul este dezvoltarea sa individuala atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere personal.
Prin urmare, motivatia intrinseca este un instrument extrem de util in construirea unei cariere solide si in consolidarea unor abilitati si competente transferabile care te vor insoti de-a lungul timpului, indiferent de parcursul profesional, de angajator sau de domeniul de activitate.
Practic, aceasta motivatie intrinseca reprezinta o forta interna, un sentiment interior sau o dorinta personala care impulsioneaza individul sa se angajeze intr-o anumita actiune sau activitate fara a fi influentat de factori externi, cum ar fi recompense financiare sau presiune sociala.
Desi respectarea factorilor externi este importanta intr-un cadrul organizational, fiind strans legata de atributiile unui angajat in companie, productivitatea si eficienta nascute din motivatia intrinseca se vor reflecta, in primul rand, in progresul personal si in consolidarea carierei.
3 metode prin care sa-ti sporesti productivitatea si sa devii un adevarat profesionist
Evolutia personala si profesionala se bazeaza pe invatare continua, dezvoltarea unor abilitati noi si perseverenta in atingerea propriilor teluri. Iata 3 metode care sa te ajute sa-ti sporesti productivitatea si sa te aduca mai aproape de progres:
1. Setarea unor obiective clare
Setarea unor obiective clare reprezinta un factor esential in cresterea productivitatii si atingerea succesului. Indiferent daca este vorba de obiectivele de cariera sau de obiectivele raportate la o zi de munca, planificarea acestora asigura o directie clara si o mai mare eficienta in utilizarea resurselor personale si profesionale.
Pentru a eficientiza acest proces de planificare, seteaza-ti obiective smart care sa fie specifice, masurabile, realizabile, relevante, dar si incadrate intr-o perioada de timp clara.
Obiectivele specifice, cu termene limita realiste, contribuie la pastrarea unui echilibru optim intre viata personala si cea profesionala. Setand obiective clare, timpul si resursele pot fi gestionate eficient, iar prioritatile aliniate cu valorile si nevoile personale.
2. Organizarea eficient? a timpului
Dupa setarea obiectivelor, activitatile de organizare a timpului într-un mod optim sunt extrem de importante pentru sporirea productivitatii. Un program bine structurat permite concentrarea pe un singur obiectiv si eficienta in realizarea tuturor sarcinilor alocate intr-o zi.
Pentru a-ti organiza timpul intr-un mod eficient, poti utiliza o agenda, in care sa creezi un plan zilnic sau saptamanal, care sa cuprinda obiectivele specifice, sarcinile cu prioritate si limitele de timp alocate pentru respectivele activitati.
Aceasta modalitate de organizare este extrem de eficienta, in special atunci cand sarcinile sunt clar definite, iar limitele de timp sunt realiste. In functie de rezultatele obtinute in primele cateva zile, programul poate varia, iar timpul alocat pentru o anumita activitate poate creste sau scadea. Totusi, cel mai relevant aspect al acestei tehnici este respectarea cu rigurozitate a limitelor de timp prestabilite.
3. Atitudinea proactiva si evaluarea progresului
Mentinerea atentiei si cultivarea unei atitudini proactive sunt esentiale pentru o productivitate sporita. Dezvoltarea personala si profesionala se bazeaza pe consecventa si pe initiativa continua de invatare.
Mai mult, o persoana proactiva se orienteaza inspre a gasi solutii si a lua decizii intr-un mod responsabil, se adapteaza usor la schimbare si isi pastreaza atentia pe obiectivele setate. Astfel de abilitati sunt apreciate de angajatori si ii ajuta pe angajati sa ramana motivati si fideli scopurilor setate.
Totodata, evaluarea permanenta a progresului permite identificarea punctelor slabe care necesita imbunatatire, dar si a punctelor tari care pot deveni factori motivatori importanti. Indicatorii de performanta utilizati in evaluarea progresului pot fi cifre concrete, calitatea muncii, sesiunile de feedback sau alte criterii specifice in functie de natura obiectivelor.
Maximizarea productivitatii si progresul personal la munca depind, in mare masura, de abordarea personala si atitudinea proactiva pe care o adoptam. Stabilirea unor obiective clare, organizarea eficienta a timpului si dezvoltarea continua a abilitatilor sunt pilonii-cheie in obtinerea succesului profesional.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere