Cum sa previi oboseala ochilor la volan? 4 sfaturi
lentile de contactochelariochi obositi
Atunci cand conduci, vazul este principalul simt pe care il folosesti pentru a preveni orice fel de accident sau problema. In aceasta perioada ochii sunt in continua miscare, focalizand obiecte aflate la diferite distante, toate acestea in timp ce sunt supusi stralucirii intense provenite din oglinzi sau alte surse.
Deoarece toate activitatile de mai sus pot suprasolicita ochii, este importanta prevenirea oboselii acestora in timpul condusului, pentru a reduce cat mai mult riscul unui accident rutier.
Afla in continuare cateva sfaturi pentru un camp vizual mai bun si ochi mai relaxati, astfel incat sofatul tau sa fie cat mai sigur posibil!
Foloseste ochelarii de vedere
Daca suferi de o un anumit viciu de refractie cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul, atunci poarta ochelarii de vedere prescrisi de catre medicul specialist pentru a evita suprasolicitarea ochilor.
Atunci cand nu porti ochelarii necesari, ochii se vor stradui sa focalizeze obiectele din campul vizual, lucru care poate duce la vedere incetosata, durere de cap si de ochi, stare de ameteala etc [1].
Mai mult decat atat, in functie de problema pe care o ai, nu vei putea observa anumite informatii importante cum ar fi semnele de circulatie sau traficul curent, toate acestea putand creste riscul de producere a unui accident.
Intra in
contact cu Lensa Promenada daca esti din Bucuresti sau afla unde gasesti un magazin in orasul tau, pentru a putea alege dintr-o gama variata de lentile si rame!
Alege lentile de protectie corespunzatoare
Lumina intensa si stralucirea de pe diferite suprafete poate afecta semnificativ campul vizual si poate obosii ochii. Atunci cand mediul in care te afli este slab iluminat, pupila se dilata pentru a patrunde ca mai multa lumina, iar atunci cand mediul este bine iluminat, pupila se contracta pentru a nu expune retina la un nivel prea mare de lumina.
Cand esti expus la lumina soarelui fie in mod direct, fie prin reflexia acesteia de pe suprafata masinilor, de pe zapada, gheata sau chiar oglinzi, pupilele vor incerca in mod constant sa se contracte pentru a proteja retina si restul structurilor oculare. Acest stres aditional poate duce la suprasolicitarea ochilor si la aparitia durerilor de cap.
Asigura-te ca achizitionezi lentilele corespunzatoare de protectie in functie de orarul tau de condus si anume:
- lentile polarizate - pentru condus in timpul zilei, acestea blocand stralucirea reflectata de pe diferite suprafete;
- lentile cu tratament antireflex - menite pentru condusul pe timp de noapte, rolul acestora fiind acela de a bloca stralucirea care apare pe lentila ochelarilor [2].
Daca nu esti sigur de lentilele corespunzatoare pentru tine, discuta atunci cu un specialist in acest domeniu si mentioneaza preferintele si orarul tau, pentru a primi o recomandare personalizata.
Ia pauze regulate
Deoarece ochii sunt intr-o continua miscare pe tot timpul sofatului, incearca sa iei pauze regulate pentru a evita obosirea acestora si aparitia vederii incetosate.
Acest sfat este cu atat mai important daca sofezi perioade indelungate sau pe timp de noapte.
Incearca sa obtii somnul necesar inainte de ziua de sofat pentru a avea ochii odihniti si relaxati.
Evita iritarea ochilor
Din cauza aerului conditionat ochii pot deveni uscati si iritati. Pentru a preveni aceasta problema, incearca sa reduci din intensitatea aerului sau indeparteaza curentul de aer din fata ta.
O alta potentiala sursa de iritare a ochilor este fumul de tigara, asa ca evita sa fumezi in masina.
Daca prezinti ochi uscati sau iritati discuta cu un specialist pentru a primi fie lacrimi artificiale, fie picaturi sau alte tratamente menite sa amelioreze disconfortul prezentat.
Condusul reprezinta pentru multi o activitate zilnica necesara, motiv pentru care este important de efectuat in plina siguranta. Programeaza-te pentru o consultatie specializata daca ai probleme de vedere sau daca intampini dificultati in timpul sofatului pentru a primi recomandarile necesare!
Referinte:
1. Gautier, Dr. Stephanie. “The Effects of Not Wearing Glasses: ISight Optometry Kelowna.” Optometrist Kelowna, isightinfo.com/the-effects-of-not-wearing-glasses/. Data accesarii: 22.12.2022
2. Belden, Martha Elaine. “How to Find the Best Sunglasses for Driving.” All About Vision, All About Vision, www.allaboutvision.com/sunglasses/best-sunglasses-for-driving/. Data accesarii: 22.12.2022