Te intrebi cum sa faci asta? Ei bine, afla ca, desi nu exista o formula magica, poti totusi sa te folosesti de cateva metode practice, pentru a mentine echilibrul dorit, fara compromisuri. Descopera, in continuare, mai multe detalii.
Intr-o pozitie de conducere, este extrem de usor sa fii prins in valul cerintelor urgente. Dar sunt ele si importante? Aminteste-ti ca intre „urgent” si „important” exista diferente.
Multe dintre sarcinile care par presante nu sunt neaparat esentiale pentru succesul pe termen lung al echipei tale sau al organizatiei. Iar o solutie utila, pe care o poti aplica aici, este matricea Eisenhower, care te ajuta sa prioritizezi sarcinile pe baza a doua criterii: urgenta si importanta. Mai exact, matricea este impartita in patru cadrane:
Folosind aceasta matrice, vei reusi sa rezolvi sarcinile necesare in cel mult cele 8 ore de lucru si sa eviti, de asemenea, oboseala excesiva.
Un alt lucru important pe care trebuie sa il stii, atunci cand vorbim despre echilibru in viata de zi cu zi, este ca acesta nu poate fi atins daca iti neglijezi sanatatea.
De aceea, asigura-te ca dormi suficient, ca rezervi timp pentru activitati care iti aduc liniste si implinire si ca iti programezi vizite periodice la medic. Daca ai o asigurare de sanatate cu componenta de preventie, iti va fi mult mai usor sa faci asta. Practic, pe langa decontarea cheltuielilor „obisnuite” de spitalizare sau interventii chirurgicale, in caz de boala sau accident, mai poti beneficia si de preventie optionala. Cum? Prin set de analize medicale, investigatii si consultatii. Toate acestea intr-o singura polita.
Gandeste-te cat timp economisesti cu vizitele la medic, prin farmacii sau pentru recuperarea dupa o boala. N-ar fi mai bine sa previi astfel de situatii?
Nu in ultimul rand, este important sa petreci timp impreuna cu familia si in afara casei. Insa, cand ai un program incarcat la serviciu, este usor sa amani momentele petrecute cu ei. De aceea, asigura-te ca iti rezervi timp in avans, pentru a organiza activitati, chiar si atunci cand agenda ta de la munca pare imposibil de gestionat.
Indiferent ca este vorba despre o cina in familie la restaurantul preferat, un weekend la munte sau o seara de filme, aceste momente iti vor oferi ocazia sa te deconectezi de la stresul profesional si sa iti intaresti relatiile cu cei dragi.
Planificand din timp, vei putea sa te asiguri ca acele momente de calitate nu vor fi afectate de alte responsabilitati, iar familia va simti ca este o prioritate in viata ta.
In concluzie, mentinerea echilibrului intre job si familie atunci cand esti manager nu este o misiune usoara, dar este posibila cu o abordare atenta si planificata. Asadar, tine cont ca setarea unor prioritati clare la locul de munca, grija fata de sanatate si organizarea din timp a activitatilor in familie sunt etape fundamentale, pe care trebuie sa le parcurgi, pentru a pastra acest echilibru.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Mediul privat arata cartonasul rosu! Increderea managerilor in economia romaneasca s-a prabusit
Educatia financiara in familie: cum poti transforma o discutie banala in lectie de viata
Partenerii nostri
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare