Schimbarile in cariera pot avea loc din mai multe motive si, chiar daca este ceva ce-ti doresti tu sau contextul o impune, te asiguram ca poti gasi oportunitati noi si satisfacatoare. Aceasta nu se refera neaparat la parasirea domeniului actual de activitate, ci poate fi doar a departamentului in care activezi. Insa, daca-ti doresti sa o iei complet de la 0, fie ca o provocare, fie ca o nevoie de a invata ceva nou, acum este momentul sa treci la fapte.
Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi atunci cand iti doresti o schimbare in cariera:
1. Evalueaza-ti satisfactia la actualul job
Evaluarea satisfactiei in munca este cheia pentru a determina daca este momentul oportun pentru a face o schimbare majora in cariera ta. Cel mai simplu mod de a face asta este prin notarea zilnica a unora din reactiile pe care le ai intr-o zi normala de munca. Astfel, vei putea intelege care este mediul in care vrei sa lucrezi pe viitor, cat de mult iti plac responsabilitatile zilnice si multe altele.
2. Stabileste si analizeaza carierele din diferite domenii
Deschide agenda si creeaza o lista cu joburile pe care le-ai lua in considerare in afara domeniului actual in care activezi. Te poti inspira de pe site-urile cu anunturi de angajare consacrate, pentru a te actualiza cu noile tendinte. Astfel, vei putea afla si care sunt companiile si domeniile de activitate cu salarii performante si beneficiile oferite.
Pentru a afla mai multe detalii despre un anumit domeniu, este indicat sa discuti cu prietenii, cu familia sau chiar sa citesti pe diferite forumuri. Persoanele apropiate te pot sfatui si in privinta domeniilor care ti se potrivesc, in functie de caracterul si experienta ta.
3. Verifica disponibilitatea joburilor din domeniul ales
Atunci cand o iei de la capat, desi ai acumulat ceva ani de experienta in munca, cel mai probabil vei fi privit drept un incepator. De aceea, este indicat sa verifici online cate joburi exista disponibile in domeniul care te atrage cel mai tare. Verifica, mai intai, joburile de pe pozitiile incipiente si apoi cele mai avansate.
Daca ai deja in minte cateva companii pentru care ti-ai dori sa lucrezi, verifica pe site-urile lor care sunt joburile disponibile. Astfel, vei sti daca noul domeniu este unul cu perspective multiple de dezvoltare sau daca ar fi bine sa mai cauti, ca si back up, inca un domeniu care te intereseaza.
4. Realizeaza un plan de actiune
Din moment ce ti-ai format deja o parere despre domeniile de activitate care te intereseaza si joburile disponibile, poti incepe sa-ti faci un plan de actiune. Crearea acestuia inseamna definirea clara a unui obiectiv si a reperelor pentru a-l indeplini. Acesta este momentul pentru a afla ce trebuie sa faci concret pentru a ajunge acolo unde iti doresti.
Gandeste-te la cursurile certificate pe care le poti urma pentru a te familiariza cu noul domeniu, care te vor ajuta sa-ti dezvolti competentele. Stabileste niste termene clare pe care sa le respecti pentru fiecare etapa.
Echipeaza biroul de acasa cu tot ce ai nevoie pentru a raspunde prompt provocarilor in timpul cautarilor pentru un nou job. Creeaza un cadru profesional pentru interviurile online, tine evidenta aplicarilor intr-un document de Excel si fa-ti stocul de hartie utilizata pentru copiatorul tau in caz ca ai nevoie sa trimiti documente prin curier.
4. Rebranduieste-te
Si noi, oamenii, la fel ca si produsele pe care le cumparam, ne creem in decursul anilor un brand care ne defineste. Fa-ti o analiza atenta, vezi care sunt punctele tale forte, unde este nevoie sa mai lucrezi si creaza-ti o noua imagine bazata pe atuurile tale. Nimeni nu este perfect, dar modul in care te vei promova in scrisoarea de intentie si la viitoarele interviuri te va ajuta sa obtii mai repede jobul dorit.
Priveste cu sinceritate in urma, gaseste domeniul de activitate care simti ca ti se potriveste si fa-ti un plan de actiune de la care sa nu te abati, indiferent de obstacolele ce pot aparea. Schimbarile importante in viata nu sunt usor de facut, insa, atunci cand le faci la momentul potrivit, devin acele momente unice care iti vor schimba viata in bine pentru totdeauna.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea