Atunci cand te casatoresti este normal sa nu te gandesti la un viitor posibil divort. Sau la impartirea banilor sau a bunurilor dupa incheierea mariajului. Lucrurile acestea se intampla insa, iar vremurile din ziua de astazi ne-au facut sa auzim tot mai des despre oameni care au investit bani seriosi in timpul unui mariaj, iar in urma despartirii nu au mai reusit sa recupereze ceea ce li se cuvenea. Poate fi vorba despre investitia intr-un apartament sau intr-o afacere, spre exemplu!
Exista o solutie care poate simplifica extrem de mult toate aceste probleme, si anume contractul prenuptial. Desi este privit cu multa reticienta in unele cazuri, contractul prenuptial nu este decat un document prin care viitorii soti decid cum vor fi impartite bunurile dobandite in timpul casatoriei, in cazul unui divort. In termeni juridici, documentul se numeste conventie matrimoniala si se incheie la notar, cu cel putin 20 de zile inainte de ziua casatoriei. Contractul prenuptial va fi depus in cele din urma la oficiul de stare civila impreuna cu actele necesare cununiei civile.
Contractele prenuptiale nu sunt dedicate numai celor bogati, ba chiar din contra. In ultimii ani, avocatii specializati in divorturi au remarcat o crestere semnificativa a numarului de clienti care solicita un contract prenuptial. Potrivit unui studiu al Academiei Americane a Avocatilor Matrimoniali realizat in 2019, cei mai multi dintre cei care isi doresc realizarea unui contract prenuptial inaintea casatoriei sunt cei ce fac parte din generatia milenialilor.
In general, contractele prenuptiale se dovedesc a fi extrem de utile in cazul cuplurilor in care exista un dezechilibru financiar si patrimonial evident. De asemenea, contractele prenuptiale isi pot dovedi importanta si in cazul acelor cupluri in care unul dintre parteneri are motive sa creada ca se va imbogati in viitorul mai mult sau mai putin apropiat. Spre exemplu, in cazul in care se asteapta la primirea unei mosteniri importante.
Avocatii considera insa ca asemenea contracte prenuptiale se pot dovedi o solutie foarte buna si pentru acele cupluri care nu au multe bunuri sau care nu stau extrem de bine din punct de vedere financiar. Conventiile de acest fel nu fac nimic altceva in afara de a defini aspectele financiare ale unui mariaj inainte ca acesta sa inceapa. Astfel, este recomandata incheierea unui astfel de contract in cazul in care se doreste o mai mare siguranta in ceea ce priveste impartirea bunurilor, in cazul in care mariajul se incheie din varii motive.
Potrivit Codului Civil, contractul prenuptial produce efecte din momentul in care este incheiat, in cazul in care este facut inaintea casatoriei. Conventia matrimoniala se poate face insa si dupa casatorie, insa in acest caz va produce efecte numai incepand cu data inscrisa in contract, stabilita de comun acord de cei doi soti.
Citeste si: Nici bula imobiliara si nici razboiul nu-i sperie pe romani: se iau masiv credite pentru locuinte
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si