Cercetatorii de la Yale si Oxford au demonstrat ca sportul face toti banii, la propriu
Exercitiile fizice au, in mod firesc, efecte benefice asupra sanatatii, atat a celei fizice cat si a celei mentale. Cat au insa ele de-a face cu fericirea? Ne pot, oare, exercitiile fizice face mai fericiti decat un cont gras la banca? La aceste intrebari au cautat raspunsuri cercetatori de la universitatile Yale si Oxford.
Studiul asupra efectului exercitiilor fizice asupra starii de bine au fost efectuate pornind de la datele furnizate de 1,2 milioane de persoane.
Cei care au acceptat sa participe la studiu au fost intrebati de cate ori nu s-au simtit bine, in ultimele 30 de zile, din pricina stresului, a depresiei sau a problemelor emotionale.
Participantii au mai fost rugati sa indice care este nivelul castigului banesc pe care il realizeaza si daca fac sau nu sport.
Ei bine, autorii studiului au constatat ca cei care practica in mod regulat exercitii fizice nu se simt bine cam 35 de zile pe an, in vreme ce respondentii care nu fac sport au cu 18 zile pe an in plus de disconfort.
Un alt rezultat: s-a constatat ca persoanele care fac sport se simt la fel de bine ca persoanele care nu fac sport, dar care castiga cu 25.000 de dolari mai mult pe an decat cele din prima categorie.
Studiul a mai aratat si faptul ca miscarea fizica are un efect benefic asupra tonusului psihic daca aceasta este facuta cu masura. A trage toata ziua de fiare sau a alerga in nestire prin parcuri poate avea ca efect deteriorarea starii de bine.
Analizand informatiile furnizate de cei 1,2 milioane de respondenti, autorii studiului au ajuns la concluzia ca ratia ideala de exercitii fizice este de 3-5 sedinte pe saptamana, fiecare sedinta avand o durata de 30-60 de minute.
Sanatatea mentala a celor care fac exercitii fizice mai mult de trei ore pe zi nu se imbunatateste, ci se deterioreaza chiar mai mult decat a celor care nu fac deloc miscare.
S-a mai constatat si ca sporturile de echipa, care presupun socializare si interactiune au un efect benefic superior asupra sanatatii mentale decat sporturile individuale, iar sporturile care urmaresc un obiectiv (a da gol, a inscrie un cos, a castiga un punct, a ajunge primul etc.) sunt de preferat miscarilor fizice repetitive care nu urmareasc decat cresterea masei musculare.
Sursa foto: pexels.com