Celebritatile de la Hollywood au decretat: Kombucha este superstarul bauturilor
Tot Hollywood-ul este innebunit dupa o bautura: kombucha. Daca nu ai auzit de ea pana acum poti sta linistit – a ajuns si in Romania si poti sa o incerci si tu. Dar mai intai de toate... ce este kombucha si ce este atat de special la ea?
In cautarea tineretii fara batranete
De cand surferii californieni au dat trendul cu kombucha in urma cu cativa ani, nicio celebritate americana nu a putut rezista gustului sau. Madonna, Hilary Duff, Gwyneth Paltrow, Lady Gaga, Jake Gyllenhaal, Reese Witherspoon, Kardashians si Halle Berry? kombucha este bautura de la Hollywood! Multe actrite au declarat ca motivul pentru care se afla in dieta lor este chiar efectul "anti-aging" al acestei bauturi. La cat cheltuie vedetele pe tratamente si produse sanatoase, sigur nu l-au intrebat pe google de „
bautura kombucha pret”. Asadar, daca nu te poti apropia de tratamentele faciale adoptate de vedete – iata ca ai ocazia sa incerci bautura kombucha la un pret mai mic si sa beneficiezi de efectele sale. Desigur, nu insinuam ca aceasta bautura este echivalenta cu tratamentele vedetelor, insa este adevarat ca are o serie de beneficii pentru sanatate deloc de trecut cu vederea.
Ce este Kombucha?
Kombucha, careia i se mai spune si "elixirul nemuririi" (poate asta sa fi atras celebritatile de partea ei), nu este nicidecum ceva nou. Ba chiar s-ar putea sa ai si tu rude mai indepartate care sa fi preparat aceasta bautura acasa, caci ea dateaza de mai bine de 2000 de ani.
Asemanatoare cu socata, este de fapt un ceai fermentat. Intr-un ceai indulcit cu zahar se pune cultura de Kombucha – ingredientul magic – care este de fapt o cultura de drojdii si bacterii, ce consuma zaharul din ceai in procesul de fermentatie. Se obtine o bautura dulce-acrisoara, acidulata natural, extrem de benefica pentru sistemul digestiv prin compusii dezvoltati in timpul fermentarii.
Cum functioneaza Kombucha ?
Flora noastra intestinala (microbiomul) cuprinde peste 100 de trilioane de bacterii care afecteaza functionarea intregului nostru organism, de la apetitul sexual sau nivelul de energie pana la aspectul pielii sau echilibrul hormonal.
Desi in principal intestinul nostru se ocupa cu digestia, se pare ca acesta are propriul sistem nervos si este conectat la creierul nostru, asa ca are un impact mare asupra starii noastre de spirit si a bunastarii mentale.
Printre aceste bacterii vii „bune” care ne ajuta intregul organism sa functioneze corect sunt si probioticele care se gasesc in alimente fermentate precum Kombucha.
Iar bineinteles, celebritatilor nu le pot scapa astfel de aspecte si nu rateaza nicio ocazie sa ramana sanatoase si in forma, mai ales cand vine vorba sa savureze o bautura cu un gust delicios.
Cand, cum si cat bei Kombucha?
Acum ca stii cat de benefica este si ca inclusiv "la crème de la crème" o consuma, sigur esti nerabdator sa incerci, insa inainte sa treci la fapte, uite care ar fi recomandarile:
Incepe cu cantitate mica
Daca nu esti obisnuit cu alimentele fermentate, incepe sa bei putin si sa introduci Kombucha treptat. Da, este doar o bautura sanatoasa si nu este nicidecum un medicament, insa probioticele pe care le contine pot avea efect laxativ daca vei bea o cantitate mare din prima.
Evita sa bei prea tarziu seara
Daca te stii sensibil la cofeina, ar fi bine sa nu bei Kombucha cu mai putin de 1-2 ore inainte de a te pune la somn, deoarece contine teina din ceaiul verde si negru si te poate tine putin treaz.
Buna in jurul mesei de pranz
Tocmai pentru ca iti poate da un boost de energie, Kombucha este foarte buna in jurul pranzului, atunci cand simti acea moleseala dupa ce ai luat masa. Multi bautori de kombucha spun ca ii ajuta sa treaca cu bine de caderea de energie din mijlocul unei zile de munca.
Bea regulat daca vrei sa culegi beneficiile
In mod normal, pentru a vedea efectele Kombucha, este recomandat sa consumi regulat. Intre 250 – 500 ml/zi ar fi o doza foarte echilibrata.
Este o bautura racoritoare, bucura-te de ea
Cum am precizat si mai sus, Kombucha nu este un medicament, asadar nu are reguli de consum stricte – poti sa o adaptezi stilului tau alimentar si sa te bucuri de ea si la o terasa, la o iesire cu prietenii, in loc de desert dupa masa sau in loc de inca o cafea pentru un boost de energie.
Unde o gasesti?
Ti-am spus: la Madonna, , Jake Gyllenhaal, Leonardo Di Caprio sau Kim Kardashian in mana si in frigider. ???? Lasand gluma la o parte, au inceput si in Romania sa apara multi producatori locali care fac Kombucha artizanala si o alatura sticlelor de Kombucha ale marcilor straine de pe rafturile supermarketurilor, bacaniilor, cafenelelor sau magazinelor de specialitate. Pretul unei sticle de Kombucha variaza intre 9 lei si 25 lei, dar ce e important de mentionat este – pentru a te bucura de beneficiile ei – sa cauti Kombucha nepasteurizata si nefiltrata, imbuteliata in sticla de sticla si care se pastreaza mereu la frigider.