Cele mai frecvente 3 greseli in folosirea aerului conditionat din interiorul autoturismului
aer conditionatautoturismservice autoincarcare freon
Aerul conditionat din interiorul masini, are un rol important in crearea unui mediu ambient placut pe parcursul unei calatorii, in special in sezonul cald, fie ca vorbim de autoturismul personal, fie de transportul in comun.
Sistemul de climatizare al unei masini, trebuie sa fie folosit in mod corespunzator, pentru ca tu sa te bucuri la maxim, de toate beneficiile pe care acesta ti le ofera. Acesta trebuie ingrijit si verificat periodic, in special inaintea sezonului cald, pentru a-i face o reincarcare cu freon, in cazul in care aerul emis este cald. Incarcarea cu freon se face in cadrul unui service auto specializat, precum
VROM.RO.
Dupa ce te-ai asigurat ca sistemul de climatizare au autoturismului tau este complet functional, pregatit sa faca fata noului sezon cald, iata 5 greseli pe care sa le eviti, pentru a nu suprasolicita sistemul si pentru a te mentine in siguranta, pe parcursul calatoriilor tale.
Nu orienta ventilatia direct catre tine sau cei dragi
Este normal, ca atunci cand temperaturile de afara sunt foarte ridicate, sa fim tentati sa lasam gurile de ventilatie indreptate catre noi, insa acest lucru este daunator atat pentru tine, cat si pentru sistemul de climatizare.
Pentru ca sistemul de climatizare sa fie cu adevarat eficient si sa eviti simptomele de nas infundat, ochii rosii si uscati, stranu sau torticolis si nevralgii, lasa aerul sa circule in sus, spre tavan.
In acest fel, tendinta aerului cald, de a se ridica, si a celui rece de a cobori, se va face, in mod natural, deci uniformizarea temperaturii va interveni mult mai rapid si cu un consum de resurse mai redus.
Nu activa aerul conditionat prea repede
In timpul verii, masina se supraincalzeste, datorita temperaturilor ridicate, in special atunci cand nu este protejata de umbra, copaci sau un spatiu inchis. Nu porni sistemul de climatizare, imediat ce te-ai urcat in masina incinsa.
Aceasta este una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac, foarte multi soferi. Aerul din masina, este mult mai cald, decat cel de afara, iar pornirea aerului conditionat nu va face altceva, decat sa miste acest aer cald in interior, fiind mult mai dificil ca temperatura aerului sa scada.
Recomandarea specialistilor este sa deschizi geamurile, dupa ce te-ai urcat in masina, astfel incat sa se creeze curenti de aer, care sa raceasca temperatura din interior, pentru cateva minute. Abia ulterior, sa pornesti aerul conditionat.
Nu te folosesti de optiunea de recirculare a aerului
Optiunea de recirularea a aerului este foarte benefica, in special in timpul verii. Mai putin recomandata pe timpul iernii, pentru ca ar putea aduce o crestere a umiditatii din interiorul masinii, aceasta functie iti aduce beneficii, daca o folosesti.
Aceasta functie inlocuieste captarea de aer din exterior cu circularea, in mod repetat, a aerului aflat in interiorul autoturismului, ceea ce ajuta la racirea mai rapida a aerului.
Daca nu te folosesti de aceasta optiune, sistemul de aer conditionat va avea mai mult de lucru, pentru ca va trebui sa raceasca aerul foarte cald, adus de afara.
Foloseste-te de aceasta optiune doar atunci cand te afli intr-un loc in care aerul este murdar sau atunci cand afara este foarte cald si nu vrei sa suprasoliciti sistemele masinii. Nu este nevoie sa il folosesti in mod constant, pe tot parcursul calatoriei.