Cele mai ciudate zile mondiale
zile mondialesarbatoriinsolitciudat
Azi, 6 februarie, este Ziua Mondiala fara telefon mobil. Scriitorul francez Phil Marso a avut ideea lansarii acestui eveniment, in 2001. In timpul actiunii, care va dura pana pe 8 februarie, oamenilor li se propune sa renunte la folosirea telefoanelor mobile sau sa reduca numarul convorbirilor. Scopul este de a atrage atentia utilizatorilor asupra dependentei fata de telefonul mobil si a temerii neintemeiate de a nu ramane izolat, in absenta acestuia (nomofobie). Cu aceasta ocazie, Le Figaro Etudiant face o scurta trecere in revista a celor mai ciudate Zile Mondiale.
• 13 ianuarie: Ziua mondiala fara pantaloni
In luna ianuarie, ce poate fi mai placut decat sa calatoresti cu metroul, purtand doar lenjerie intima? Aproximativ 60 de orase importante din lume au participat anul acesta la cea de-a 13-a editie a evenimentului "No Pants Subway Ride", o initiativa insolita lansata la New York, in 2002, cu scopul de a aduce "putina nebunie" in viata de zi cu zi a locuitorilor din marile metropole.
• 24 martie: Ziua europeana a inghetatei artizanale
Cinci eurodeputați au propus in 2012 declararea zilei de 24 martie drept "Ziua inghetatei artizanale" in Uniunea Europeana, ca o strategie pentru promovarea acestui produs si dezvoltarea traditiei gastronomice a acestui sector. Propunerea a fost adoptata si recomandata statelor membre UE in 2013.
• 4 mai: Ziua Star Wars
Ziua Internationala Razboiul Stelelor a fost aleasa in aceasta data pentru ca felul in care se pronunta "May the force be with you !" (Forta fie cu tine!) suna aproape la fel cu "May the 4th be with you !" (Ziua de 4 Mai sa fie cu tine!).
• 25 mai: Ziua mondiala a prosopului
In fiecare an pe 25 mai, fanii lui Douglas Adams sunt incurajati sa poarte un prosop in public in semn de omagiu pentru cartea acestuia "Ghidul calatorului intergalactic", conform careia cel mai important lucru din bagajul unui autostopist interstelar este prospopul.
• 7 iunie: Ziua internationala pentru constientizarea trecerilor la nivel cu calea ferata
Uniunea Internationala a Cailor Ferate (UIC) si comunitatea feroviara europeana, alaturi de o serie de organizatii din sectorul rutier si Comisia Europeana au demarat in 2009 campania „Ziua Internationala pentru constientizarea trecerilor la nivel cu calea ferata”, cu scopul de a sensibiliza utilizatorii de drumuri si pietonii cu privire la riscurile aparute la trecerile la nivel cu calea ferata dar si pentru a schimba comportamentul acestora.
• 20 august: Noaptea europeana a liliecilor
Noaptea europeana a liliecilor are o traditie de 15 ani si se organizeaza in perioada august-octombrie, in peste 30 de tari europene, semnatare ale Acordului privind Conservarea Liliecilor in Europa (EUROBATS). In 2014, acest eveniment va fi pe 20 august.
• 19 septembrie: Ziua mondiala a limbajului pirateresc
"Talk Like A Pirate Day" este o sarbatoare parodica lansata in 1995 de doi americani din Albany (Oregon) si care da ocazia folosirii fara oprelisti a limbajului piratilor. La noi nu a prins (deocamdata?), probabil din lipsa oricarei traditii pirateresti a romanilor.
• 15 octombrie: Ziua mondiala a spalatului pe maini
Se sarbatoreste din 2008, la initiativa ONU. Potrivit UNICEF, ziua mondiala a spalatului pe maini reprezinta o buna ocazie pentru a promova igiena la nivel mondial in randul copiilor.
• 26 octombrie: Ziua mondiala a pastelor
Ziua mondiala a pastelor se sarbatoreste pe 26 octombrie incepand cu anul 1995 si are ca scop promovarea acestui aliment si a beneficiilor sale.