Bucuria de a fi acasa, aproape de pamant!
agriculturacultura de legumeporumb
Succesul se construieste, se invata de la cei mai buni. Acest lucru am invatat dupa aproape zece ani petrecuti printre straini, printre culturi, utilaje si oameni veniti din toate colturile lumii pentru o viata mai buna.
Nu a fost usor, mai ales ca aveam doar 22 de ani cand am decis ca trebuie sa casti bani, sa pot sa-mi intemeiez o familie si de ce nu, chiar sa am propria afacere. Asa ca am decis sa plec in Spania, pentru a-mi construi un viitor. Fratele mamei mi-a trimis bani pentru autocar si cu lacrimi in ochi parintii m-au condus intr-o seara la autogara pentru ca voiam sa schimb ceva. Dupa aproape doua zile am ajuns intr-un sat din sudul Spaniei, la o ferma. Sa te trezesti dimineata aproape de natura, sa pleci la patru dimineata pe camp si sa vii la baraca seara tarziu a fost rutina mea printre oameni pasionati si dedicati agriculturii, culturilor pe care le roteam, plantelor de care aveam grija de la samanta pana la recoltare. Dar a meritat. M-am maturizat, am invatat de la cel mai bun fermier, un spaniol in varsta pe care l-am considerat a fi parintele pe care mi l-am dorit o viata. L-am privit cu admiratie in fiecare zi cum vedea si muncea cot la cot cu noi, cum ne invata despre culturi, despre plante si utilajele de care avea atata grija.
Agricultura devine o stiinta exacta
Este o stiinta fara sfarsit, cu multe unghiuri care deschid cai care conduc in toate directiile. Fermierul de succes trebuie sa aiba in continuare dragoste pentru pamant, experienta practica si mult curaj si determinare; dar in plus acum are nevoie de o cunoastere temeinica. Pentru a avea succes, un fermier trebuie sa stie multe despre pamantul sau si despre produsele pe care intentioneaza sa le cultive.
Fiecare planta si animal este un organism complicat. Cel care doreste sa reuseasca in
cultura de legume sau cereale, grau, secara,
porumb, tutun sau bumbac, de exemplu, trebuie sa cunoasca temeinic caracteristicile plantei, germinarea si cresterea ei, bolile si bolile la care este susceptibila si metodele de control al acestora.
Producatorul de lapte si fermierul trebuie sa cunoasca caracteristicile vitelor sale; cerintele lor de hrana, obiceiurile lor de reproducere si bolile lor comune. De asemenea, cultivarea fructelor necesita cunostinte de specialitate despre cresterea copacilor, precum si altoire, taiere, stropire si fertilizare.
Pe langa faptul ca stie astfel de lucruri, un fermier ar trebui sa aiba simtul afacerilor, sa poata vinde produsul sau unde si cand este cel mai profitabil, sa tina evidente adecvate si, mai presus de toate, sa-si planifice productia pentru a profita de cele mai favorabile piete. Sa aiba grija de fiecare utilaj care il ajuta in munca sa, sa stie de unde sa cumpere cele mai bune piese de schimb si la cine sa apeleze atunci cand mana ne da batai de cap. In Spania tineam legatura cu un specialist in ingrijirea culturilor. Acasa am gasit
Regalfermierul Romania, un site specializat de unde imi comand fiecare produs de care am nevoie, unde pot pune intrebari unui specialist care imi ofera in timp util toate informatiile de care am nevoie. Fie ca este vorba despre un utilaj, de produse pentru fertilizare sau ingrijirea sezoniera a culturilor.
Timp si daruire
Daca nu ai cele mai bune echipamente si masini pentru fiecare activitate pe care trebuie sa o faci de la insamantare pana la recoltare, atunci s-ar putea sa fie dificil sa finalizezi fiecare cultura. O ferma are nevoie de cateva vehicule pentru a functiona fara probleme – asigurati-va ca aveti totul achizitionat si gata de utilizare.
Clima este un factor cheie in determinarea tipului de culturi care pot fi cultivate, a randamentelor culturilor si a tipului de animale pe care le poti creste in regiune. Unii dintre factorii climatici care trebuie luati in considerare sunt cantitatea si distributia precipitatiilor pe parcursul anului, durata sezonului de vegetatie, severitatea iernilor si posibilitatea unor astfel de pericole naturale precum seceta, inundatiile, grindina, furtunile si altele asemenea. Solul bun este poate cel mai esential element in agricultura, deoarece determina nu numai ce poate fi cultivat, ci si daca randamentele vor fi mari sau scazute.
Ce am invatat dupa toti acesti ani? Pentru a conduce o afacere cu adevarat de succes, ai nevoie de multe cunostinte despre culturi si despre procesele necesare pentru a le creste.
Aceasta inseamna intelegerea dezavantajelor rotatiei culturilor, o metoda de crestere care va poate ajuta sa minimizati probleme precum daunatorii si eroziunea solului, dar care va va ajuta sa aveti o recolta bogata. Cel mai simplu mod de a obtine experienta si cunostinte in afacerea agricola pe care urmeaza sa o intreprindeti este sa lucrati sub o persoana cu ani de experienta in afaceri asa cum am facut eu. Am stat zece ani pe langa un om dedicat, am invatat fiecare proces agricol, iar cand am decis ca este timpul sa ma intorc acasa am demonstrat ca pot fi cel mai bun avand alaturi si oameni dedicati. Adevarul este ca aveti nevoie de pregatire pentru a va permite sa va adaptati rapid la situatiile neasteptele care vin cu agricultura. Experienta m-a ajutat sa-mi imbunatatesc abilitatile de gestionare a riscurilor si sa pot oferi cunostinte despre ce trebuie sa fac atunci cand apare o situatie dificila.
Invata sa-ti asumi riscuri!
Orice fermier va va spune ca oricine poate cultiva, dar nu oricine poate fi fermier. Fermierii au tendinta de a avea multa rabdare si cu siguranta au nevoie de ea pentru a face fata surprizelor care le pot aparea. Ei urmaresc vremea in fiecare zi pentru a se asigura ca recoltele nu vor fi afectate. Capacitatea lor de a monitoriza conditiile meteorologice le permite sa inteleaga ce trebuie sa faca atunci cand vine vorba de cresterea, recoltarea si vanzarea recoltelor. Fermierii isi asuma riscuri uriase in fiecare an. Calitatea si sanatatea animalelor si a recoltelor nu sunt niciodata garantate. Vremea si conditiile economice pot afecta drastic fiecare afacere. Dar, ca fermier, sa-ti recomand sa stii sa faci fata acestor riscuri. Unii ani pot fi mai rai decat altii si necesita mai multa munca. Dar continua sa treci prin vremuri grele pentru a produce produse de calitate!