Brexit si English breakfast
english breakfastbrexitthe guardiankpmgomcue
Potrivit cotidianului The Guardian si studiilor KPMG, s-ar putea ca pretul celebrului "English breakfast" sa creasca semnificativ dupa Brexit. In cauza este viitoarea aplicare a acordurilor vamale ale OMC in relatiile dintre UK si UE
Prima oara am fost in Anglia in 1997. Atunci am avut o calatorie de studii pe care nu o voi uita. Trimis de organizatia “Gestionnaires sans Frontieres” , un ONG foarte profesionist finantat de Gaz de France si de Electricite de France, trebuia sa invat, la Oxford, cum sa aplic metoda PCP- Personal Contact Psychology.
Cu aceasta ocazie am inceput sa ma deprind si cu obiceiurile ‘British”.
Stateam la un hotel cochet unde o domna in varsta ne aducea micul dejun intr-o sala de mese micuta, deschisa spre o superba gradina englezeasca. Inainte de a servi intreba, cu o nuanta de malitiozitate : “English or Continental”. Pe vremea aceea mancam mult. Daca as fi raspuns “Continental”, m-as fi ars urat. Un croissant, un pachetel de unt, unul cu dulceata , o cana cu lapte si o cafea.
Am cerut “English”, sfatuit de o prietena care stia cat mananc si am primit un platou cu iahnie de fasole, carnaciori, ciuperci si oua ochi. Un regal !
Una din mandriile “insularilor” si unul din habitusurile la care tin cel mai mult este tocmai acest “English breakfast”. El ii distinge de “continentali”. Micul dejun face o separatie simbolica intre vigurosul barbat insular si un papa-lapte continental, arata ca vigoarea salasluieste la ei, pe insula, bine intretinuta de copiosul “English breakfast”.
Cred ca nimeni nu s-ar fi asteptat ca tocmai acest mandru trofeu al zilei cotidiene sa fie afectat de Brexit, printr-un efect pervers provocat de prevederile financiare ale acordului.
Ei bine, majoritate produselor aflate in farfuria insularului, la micul dejun, vin de pe continent.
Iata de ce , conform “The Guardian”, pretul micului dejun traditional englez ar putea creste cu 13% - pentru o familie de 4 persoane – daca nu se negociaza bine acordul comercial cu UE.
Intr-un raport recent cabinetul de consultanta KPMG a aratat ca pretul unui litru de suc de portocale, care vine din Spania, ar putea creste de la 90 centime la 1,05 euro. Pretul unui calup de 500 de grame de unt frantuzesc ar putea creste cu 25%. Pretul total al unui mic dejun “English” ar putea creste , pentru 4 persoane, de la 26,75 euro la un pic peste 30 euro.
Toate acestea se datoreaza aplicarii, in viitor, a tarifelor vamale OMC in relatiile dintre UK si UE.
Interesant cum niste noi configuratii financiare ar putea avea efect asupra habitusurilor si psihologiei unui popor. Ceea ce era facil si placut, izvor de mandrie nationala, devine stresant, restrictiv si aducator de indoieli si nesiguranta . Sa nu uitam ca aceste frustrari apar la niste oameni mandri ,care inca mai sunt bantuiti de ideile imperiale si care, la ora 17, oriunde s-ar afla, beau ,in semn de solidaritate nationala, excelentul ceai englezesc.
(Date luate din materialul “Royaume-Uni : Le Brexit menace le petit dejeuner anglais” Courrier international, 1.09.2017)