Antioxidanti: importanta lor pentru prevenirea bolilor de ficat
Corpul uman este o uzina uriasa si complexa in care au loc, in fiecare secunda, numeroase procese. Multe dintre aceste procese se desfasoara in ficat, care functioneaza ca un filtru biologic ce detoxifica organismul, elimina substantele nocive si are rol important si in digestie.
Pentru a-si indeplini rolul sau esential, ficatul are nevoie de ajutoare, adica de antioxidanti, mai ales in conditii nefaste: alimentatie nesanatoasa, stres, poluare, expunere la alcool, tutun, droguri, infectii virale, utilizarea excesiva de medicamente, boli autoimune, obezitate. Poti
afla mai multe despre ficat si despre importanta sa din acest articol.
Ce sunt antioxidantii
Antioxidantii pot fi produsi de corpul uman (endogeni) sau pot proveni din exterior (exogeni). Acestia sunt molecule sau donori de electroni ce neutralizeaza radicalii liberi si sunt implicati in procese care repara ADN-ul si mentin sanatatea celulelor.
Corpul genereaza radicali liberi in procesele de transformare a alimentelor in energie, acestia fiind substante reziduale inevitabile. O parte din radicalii liberi sunt folositi de sistemul imunitar pentru a ataca virusuri sau bacterii. Acumularea lor in organism poate insa sa provoace daune, afectand celulele si materialul genetic, si fiind corelata cu numeroase afectiuni, printre care: diabet, boli cardiovasculare, tulburari neurodegenerative si cancer.
Surse de antioxidanti
Sunt sute sau poate chiar mii de substante care pot actiona ca antioxidanti. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt: vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta-carotenul, minerale precum mangan sau seleniu, coenzima Q10, flavonoide, acid lipoic, fenoli si polifenoli, fitoestrogeni.
Antioxidantii naturali se gasesc in multe surse: fructe (afine, capsune, portocale), legume (spanac, brocoli, morcovi, rosii), ceai verde, ciocolata neagra, nuci, alune, migdale, condimente si ierburi etc.
Unul dintre cele mai utilizate produse, in lume, pentru prevenirea si tratarea multor afectiuni, inclusiv a celor de ficat este silimarina. Acesta este un complex de antioxidanti (flavonoide) extras din seminte de armurariu, o planta care traieste intr-un mediu cald si insorit si ale carei fructe contin derivati flavonoidici: silibina, silicristina si silidianina. Exista medicamente care contin extract standardizat de silimarina, ce stimuleaza capacitatea de regenerare a ficatului si protejeaza acest organ de efectele substantelor toxice.
Boli de ficat asociate cu stresul oxidativ
Dezechilibrul dintre productia excesiva de radicali liberi si capacitatea organismului de a neutraliza si a detoxifia aceste substante reactive poarta numele de stres oxidativ.
Stresul oxidativ este asociat cu numeroase afectiuni, fiind studii care mentioneaza ca toate afectiunile hepatice cronice au ca trasatura comuna un mediu puternic oxidativ care favorizeaza leziunile celulare si contribuie la progresia bolii.
Cum influenteaza stresul oxidativ principalele boli de ficat:
Hepatita
Stresul oxidativ joaca un rol important atat in aparitia hepatitei, cat si in progresia sa catre forme mai severe, prin: sporirea leziunilor celulare, inflamatia persistenta, stimularea productiei de citokine.
Ciroza hepatica
Aceasta afectiune poate progresa din cauza stresului oxidativ prin deteriorarea continua a celulelor hepatice si prin stimularea fibrozei hepatice.
Ficatul gras non-alcoolic
In acest caz, stresul oxidativ contribuie la inflamatii, leziuni celulare si progresia catre ciroza sau cancer hepatic.
Cancerul hepatic
Tot stresul oxidativ poate fi responsabil si de dezvoltarea cancerului hepatic, prin: crearea de leziuni, favorizarea proliferarii celulare necontrolate si transformarea maligna a celulelor hepatice.
Rolul antioxidantilor in prevenirea bolilor de ficat
Antioxidantii sunt recomandati atat in prevenirea, cat si in tratarea bolilor hepatice care implica stres oxidativ. Studii recente au aratat ca antioxidantii naturali continuti in plantele comestibile sau medicinale pot avea efecte benefice precum:
-
Neutralizarea radicalilor liberi
Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi prevenind astfel daunele oxidative la nivelul celulelor hepatice.
Antioxidantii combat stresul oxidativ si reduc astfel inflamatia din ficat, un lucru foarte important pentru prevenirea bolilor hepatice inflamatorii, cum este hepatita.
-
Protectie impotriva fibrozei si cirozei
Stresul oxidativ are un rol hotarator in progresia fibrozei hepatice catre ciroza. Antioxidantii pot ajuta la prevenirea fibrozei, protejand tesutul hepatic.
-
Sprijinirea detoxifierii hepatice
Antioxidantii neutralizeaza substantele toxice si ajuta la eliminarea lor din organism, facilitand detoxifierea organismului.
-
Imbunatatirea sanatatii ficatului
Consumul regulat de antioxidanti sustine sanatatea generala a ficatului, mentinand functia hepatica la un nivel optim si reducand riscul de boli hepatice.
Antioxidantii, printre care si cei din silimarina, sunt esentiali in protejarea ficatului, in regenerarea si detoxifierea acestuia.