Ai voie sa introduci fier in cuptorul cu microunde?
masini casnicecuptor cu microundemetale
S-ar putea sa vi se fi intamplat si dumneavoastra la un moment dat. Lasi cana in cuptorul cu microunde pe jumatate adormit si uiti sa scoti lingura. Pornesti microunda si, dintr-o data, in bucatarie incep sa apara mini-focuri de artificii. O, nu! Lingura! E prea tarziu...
Desi introducerea unei linguri in cuptorul cu microunde sau a oricarui alt obiect metalic in cuptorul cu microunde nu este neaparat periculoasa, de ce metalul genereaza scantei acolo?
Cuptorul cu microunde se bazeaza pe un dispozitiv numit magnetron, un tub cu vid prin care se face sa treaca un camp magnetic. Dispozitivul roteste electronii si produce unde electromagnetice cu o frecventa de 2,5 gigahertzi (sau de 2,5 miliarde de ori pe secunda). Pentru fiecare material, exista anumite frecvente la care acesta absoarbe lumina deosebit de bine si se pare ca aceste 2,5 gigahertzi reprezinta o frecventa pentru incalzirea apei - desi nu este cea mai eficienta. Deoarece majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt pline de apa, acestea absorb energia cuptorului cu microunde si se incalzesc.
Ce se intampla daca puneti ceva metalic in cuptorul cu microunde?
Atunci cand microundele interactioneaza cu un material metalic, electronii de pe suprafata materialului se imprastie; acest lucru nu reprezinta o problema daca metalul este neted peste tot. Dar acolo unde exista o muchie, cum ar fi dintii unei furculite, sarcinile se pot acumula si pot duce la o concentratie mare de tensiune. Si asta ar putea provoca o explozie...
Particulele ionizate absorb microundele mai puternic decat apa, astfel incat, odata ce apare o scanteie, mai multe microunde sunt absorbite, ionizand si mai multe molecule, astfel incat scanteia se transforma intr-o minge de foc (ceea ce se poate intampla cu o furculita sau cu un obiect metalic cu margini aspre).
In timp ce aceste scantei au potentialul de a deteriora cuptorul cu microunde, orice fel de mancare ar trebui sa fie perfect buna de mancat chiar si dupa ce ati uitat sa puneti obiectul metalic in cuptorul cu microunde... (desi este putin probabil sa aveti chef de asta).
Alte obiecte care pot produce scantei
Metalele nu sunt singurele obiecte care pot provoca scantei in cuptorul cu microunde. Strugurii taiati in doua, de exemplu, produc scantei spectaculoase din plasma, un gaz de particule incarcate. Cum arata aceasta?
Un studiu publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences a raportat un experiment similar pentru a testa efectul strugurilor in microunde - adesea subiectul mai multor videoclipuri virale pe internet. Prin umplerea cu apa a sferelor de hidrogel, un polimer superabsorbant utilizat in scutecele de unica folosinta, cercetatorii au descoperit ca geometria era cel mai important factor in generarea de scantei in obiectele asemanatoare strugurilor. Sferele de marimea unui strugure s-au dovedit a fi concentratoare de microunde deosebit de excelente.
Dimensiunea strugurilor a facut ca radiatia de microunde sa se acumuleze in interiorul micilor fructe, rezultand in cele din urma suficienta energie pentru a extrage un electron din sodiul sau potasiul din interiorul strugurilor, a adaugat el, creand o scanteie care s-a transformat in plasma.
Expertii de la
masinicasnice.ro au repetat experimentul cu oua de prepelita, care au aproximativ aceeasi marime ca si strugurii, mai intai cu interiorul lor galben natural si apoi cu lichidul scurs. Ouale umplute cu substanta au generat puncte fierbinti, in timp ce cele goale nu, ceea ce indica faptul ca pentru a imita spectacolul scanteii metalice era nevoie de o camera apoasa de marimea unui strugure.