Ai un job de birou? Trucuri pentru a te mentine sanatos
job birouloc de muncasanatate la locul de munca
Pe 28 aprilie sarbatorim Ziua Mondiala a Sanatatii si Sigurantei la locul de munca, asadar consideram potrivit sa aducem in discutie stresul si presiunea care apar zilnic in viata noastra, cu atat mai mult daca avem un job de birou.
In ultimii ani, tot mai multe persoane opteaza pentru locuri de munca ce presupun statul la calculator cel putin 8 ore pe zi, un obicei deloc recomandat pentru un stil de viata sanatos.
In plus, jobul de birou presupune un nivel ridicat de stres si presiune. Asta devine cu adevarat ingrijorator daca stam sa ne gandim ca cel putin o treime din viata o petrecem la locul de munca. Putem reduce totusi si nivelul de stres si sansele de a suferi de diverse boli cauzate de munca la birou, daca respectam cateva reguli simple.
Cateva sfaturi pentru a ne mentine sanatosi daca avem un job de birou ne prezinta expertii de la MMD, partener licentiat Philips:
Aveti grija de ochi! Pentru a preveni oboseala ochilor si a ramane mereu concentrati este vital sa aveti un monitor care minimizeaza deformarea si in acelasi timp incordarea. Scurtele intreruperi de imagine ale ecranului vor afecta concentrarea iar expunerea pe termen lung la lumina albastra a ecranelor creste riscul de afectare a vederii. Multe monitoare dispun de o noua tehnologie destinata atenuarii efectului luminii albastre asupra vederii, intitulata SoftBlue. Monitoarele care utilizeaza aceasta tehnologie speciala LED reduc undele daunatoare ale ecranelor cu peste 90% si reusesc sa pastreze in continuare fidelitatea culorilor si luminozitatea. Rezolutia ecranului este de asemenea un factor cheie de luat in considerare pentru a menaja ochii si a-i mentine intr-o stare proaspata.
Stati drepti! Pozitia corecta este esentiala pentru a elimina durerile de spate. Peste tot in lume nenumarate zile de lucru sunt pierdute pentru acest motiv – durerile de spate sunt cea mai frecventa cauza de invaliditate legata de locul de munca. Cu un stativ de monitor ajustabil, utilizatorii pot inclina, rasuci si regla pe verticala ecranul asigurandu-si un unghi de vizualizare natural si sanatos in raport cu acesta. Rezultatul este o pozitie mai buna care ofera mai putine sanse durerilor de spate la sfarsitul unei zile de munca. Ca un efect secundar binevenit suportul monitorului reduce aglomerarea cablurilor pe birou pentru a crea un spatiu mai curat si mai ordonat care sa nu distraga atentia utilizatorilor in timpul muncii.
Ramaneti concentrati! Pentru a va putea permite pauze. A avea un birou curat si ordonat este cheia reusitei de a fi mai productiv, mai relaxat si totodata mai sanatos. Totul se rezuma la ideea de spatiu – un ecran mai mare ajuta la crearea unui mediu de lucru mai spatios. Cu mai mult spatiu pentru a pastra mai multe ferestre deschise simultan, nu este nevoie de intreruperea activitatii pentru a inchide si deschide aplicatii si programe de lucru. Si in acest caz rezolutia ecranului este de asemenea esentiala. In cazul in care biroul ofera o suprafata mica, utilizatorii pot descoperi sentimentul de un spatiu mai mare la munca prin intermediul unui ecran cu o rezolutie mai mare. Liniile suplimentare orizontale si verticale de pixeli au efectul de a crea spatiu suplimentar pe ecran. Fiind mai productivi, oamenii castiga timp pentru pauze la intervale regulate, pauze care sunt foarte importante pentru a discuta cu colegii diverse detalii, pentru socializare sau pur si simplu pentru a iesi la aer curat. Acest lucru ii ajuta pe oameni sa ramana relaxati, productivi si pregatiti pentru urmatoarele provocari.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro