5 concluzii uimitoare despre fericire in lume
fericireearth instituteclasament mondialbogatiecoruptie
Earth Institute din cadrul Universitatii Columbia, in colaborare cu ONU, a publicat recent World Happiness Report 2013, un raport anual care arata ca Danemarca este tara cea mai fericita din lume, urmata de Norvegia, Elvetia, Olanda si Suedia. Pentru a stabili acest clasament, institutul a luat in calcul criterii precum bogatia, sanatatea, libertatea individuala, existenta unei persoane pe care te poti baza in cazul unei probleme, absenta coruptiei si generozitatea cetatenilor. Revista National Geographic a publicat cateva observatii in legatura cu acest clasament:
- Bogatia joaca (in cea mai mare parte a timpului) un rol crucial. Banii n-aduc fericirea, dar sunt importanti. Primele tari din clasament sunt tari bogate. Cele mai fericite sunt state-providenta in care viata este scumpa, in care impozitele sunt mari, care propun un anumit numar de programe sociale si care se bucura de un bun sistem de sanatate. In plus, ele nu cunosc nici razboiul, nici malaria, iar coruptia este moderata.
- Mai multi bani inseamna mai multe probleme. Jeffrey Sachs, directorul Earth Institute, reaminteste ca bogatia poate crea propriile sale probleme: de exemplu, industria publicitara "speculeaza slabiciunile noastre psihologice si nevoile noastre inconstiente" care ne fac nefericiti, precum consumul de tigari, de produse grase sau de dulciuri, care sunt nefaste pentru sanatatea noastra. Stresul si deziluziile care decurg de aici figureaza probabil printre factorii care au facut sa inregistreze scaderi unele tari din Occident, in beneficiul unor tari emergente din America Latina si din Africa.
- Saracia in Europa poate fi deosebit de severa. Desi este membru al Uniunii Europene, Bulgaria este de departe membrul cel mai sarac si este cangrenata de coruptie. Ea apare printre tarile cele mai nefericite din lume, pe locul 144 in lista (din 156), dupa Afghanistan (143), Yemen (142) sau Zimbabwe (103), si asta in ciuda unei rate a inflatiei de aproape 1.200% pe care o inregistreaza aceasta din urma tara.
Sa remarcam ca nici Romania nu o duce prea bine. Ea se afla pe locul 90, in spatele Cehiei (locul 39), Poloniei (locul 51), Republicii Moldova (locul 53), Croatiei (locul 58), Albaniei (locul 62), Belarusului (locul 66), Greciei (locul 70) si chiar Libiei (78), Pakistanului (81) si noului stat Kosovo (locul 83).
- Timpul frumos nu este corelat cu fericirea. Soarele, palmieri si marea albastra nu par necesare pentru fericirea cotidiana. Rwanda, Burundi, Republica Centrafricană, Benin si Togo - toate situate in zona subsahariana a Africii - se afla pe ultimele locuri ale clasamentului. Cu exceptia Australiei, care se situeaza pe pozitia a zecea, primele zece tari din clasament cunosc ierni lungi si aspre. A contrario, paradisul turistilor care este Insula Mauritius nu se claseaza decat pe locul 67.
- Oamenii cei mai fericiti din lume aleg sa mearga cu bicicleta. Danemarca si Olanda (respectiv locurile 1 si 4) sunt tari reputate pentru ca sunt cele in care se practica cel mai mult mersul cu bicicleta. Celelalte tari dintre cele mai fericite sunt de asemenea tari in care este apreciat ciclismul. Si in unele tari emergente, precum China, se practica pe scara larga mersul pe bicicleta, dar de cele mai multe ori, aceasta nu este o alegere, ci vine din faptul ca bicicleta este o alternativa mai economica la automobil.