4 retete de cocktail pe baza de whisky
cocktailwhiskyretete
Whisky-ul este una din cele mai cunoscute bauturi din intreaga lume, apreciat datorita aromelor fine si gustului rafinat. Caracteristicile unui whisky difera in functie de ingrediente si de modul in care a fost fabricat, insa orice produs de calitate se bucura de apreciere in randul consumatorilor. Totodata, whisky-ul a devenit un ingredient de baza pentru mai multe cocktailuri, iar noi iti prezentam cateva din cele mai cunoscute retete.
Godfather
Denumirea cocktailului a fost data dupa celebrul film al lui Coppola, iar alegerea acestui nume se datoreaza unuia dintre ingrediente. Este vorba de Amaretto – un lichior de origine italiana, cu o puternica aroma de migdale. Pentru a prepara un Godfather, ai nevoie de:
• 50 de mililitri de whisky;
• 50 de mililitri de Amaretto;
• O felie de lime;
• Cateva picaturi de biter;
• Gheata pisata.
Poti folosi o
gama variata de whisky, insa este important ca acest ingredient sa fie in aceeasi cantitate cu lichiorul italian. Intr-un pahar se pune gheata pisata, dupa care se adauga whisky-ul si Amaretto, iar la final cele cateva picaturi de biter si felia de lime.
Irish coffee
Contrar aparentelor, acest cocktail nu a fost inventat in Irlanda, si nici nu este adevarata legenda conform careia irlandezii isi beau cafeaua amestecata cu whisky.
In realitate, bautura isi are originile in Statele Unite, iar denumirea se datoreaza whiskey-ului irlandez care este folosit ca ingredient.
Reteta contine:
• 50 de mililitri de irish whiskey;
• 150 de mililitri de cafea fierbinte;
• O lingurita de zahar fin;
• 30 de grame de frisca.
Cafeaua trebuie sa fie proaspat preparata, iar atunci cand este gata se pregateste mai intai paharul. Marginea acestuia se umezeste cu un servetel inmuiat in apa, dupa care se aseaza cu gura in jos pe o farfurioara pe care ai presarat zaharul.
Dupa ce s-a format o crusta de zahar pe buza paharului, se toana mai intai whiskey-ul, apoi cafeaua fierbinte. La final se adauga zaharul care mai ramas in farfurioara si se amesteca bautura pana ce acesta se dizolva, dupa care urmeaza frisca.
Sazerac
Acesta este unul din cele mai vechi cocktailuri, fiind creat in New Orleans, in jurul anului 1850. Exista doua variante de Sazerac, una pe baza de coniac, cealalta pe baza de whisky. Noi ne vom referi la cea de-a doua dintre ele, insa lista de ingrediente si modul de preparare sunt acelasi, cu exceptia faptului ca intr-un caz se foloseste whisky, iar in altul coniac.
Asadar, pentru un Sazerac cu whisky este nevoie de:
• 60 de grame de whisky;
• Cativa stropi de absint;
• 2-3 picaturi de biter;
• Un cub de zahar;
• 2-3 cuburi de gheata;
• Coaja de lamaie.
Pentru prepararea bauturii trebuie sa folosesti doua pahare. Cel din care vei savura cocktailul se pune la congelator, iar in celalalt pahar se amesteca ingredientele.
Whisky-ul si biterul se toarna peste cubul de zahar in pahar si se amesteca pana cand acesta se topeste. Apoi, se scoate celalalt pahar din congelator si se toarna cativa stropi de absint, doar atat cat sa fie umezita toata suprafata interioara. In paharul racit se pune apoi gheata, se toarna amestecul din celalalt pahar, iar la final se adauga coaja de lamaie.
Jack & Coke
Este un cocktail mai special, prin prisma faptului ca nu poate fi folosit decat whisky Jack Daniel's. In rest, e simplu de preparat si foarte placut la gust. Lista de ingrediente consta in:
• 50 de mililitri de Jack Daniel's;
• 150 – 200 de mililitri de Coca-Cola;
• 2-3 cuburi de gheata.
Nu trebuie decat sa pui gheata intr-un pahar, dupa care sa torni whisky-ul, iar peste el Coca-Cola.
Lista cocktailurilor pe baza de whisky nu se rezuma doar la atat, dar iti lasam placerea de a descoperi retete noi, bineinteles dupa ce le vei incerca pe cele oferite de noi.