4 pasi pentru un creier tanar la batranete
batranetecreiersanatateminte
Creierul nostru se modifica odata cu varsta, iar modul sau de functionare este afectat. Declinul mintal este una dintre cele mai de temut consecinte ale imbatranirii. Desi este un lucru obisnuit ca procesele cognitive sa se degradeze, imbatranirea creierului poate fi totusi incetinita.
1. Pastreaza-ti creierul activ
Orice activitate care te stimuleaza mintal contribuie la incetinirea uzurii creierului. Cititul, sahul, problemele de matematica, jocurile de cuvinte, suduko sunt doar cateva dintre activitatile care ajuta creierul sa ramana activ. Ideal ar fi sa experimentati lucruri care necesita efort mintal, precum desenul sau origami. Mai multi cercetatori au descoperit ca o activitate constanta a mintii duce la crearea unor conexiuni intre neuroni si chiar poate ajuta creierul sa produca celule noi. Astfel, se dezvolta o mobilitate neurologica si se construieste o rezerva care sustine cognitiv viitoarele pierderi de neuroni.
2. Fa sport des
S-a demonstrat de-a lungul timpului ca daca iti folosesti muschii, ajuti creierul. Cercetatorii spun ca sportul practicat in mod constant contribuie la formarea si dezvoltarea unor noi celule nervoase si la cresterea conectivitatii sinapselor. De asemenea, exercitiile fizice duc la cresterea numarului de capilare care duc sange in oxigen catre o parte a creierului, cea responsabila cu gandirea. Facand sport cat mai des, ajutam creierul sa ramana activ si cat mai eficient. Creierul isi dezvolta o capacitate mai mare de adaptare si o plasticitate ridicata, ceea ce conduce la performante crescute. In ciuda inaintarii in varsta, sportul poate fi practicat. Inotul, ciclismul sau alergatul usor sunt doar cateva dintre optiuni. Daca ai probleme cu inima, exercitiile fizice pot duce chiar la scaderea tensiunii arteriale, la imbunatatirea nivelului de colesterol in sange. De asemenea, poti sa scapi de stresul de peste zi facand cateva exercitii seara. Te vor ajuta sa scapi de toata incarcatura negativa.
3. Mananca sanatos
Incearca pe cat posibil sa renunti la zaharul in exces, la grasimi nesanatoase si la alimente procesate. Incearca sa consumi cat mai multe fructe, legume si carne slaba precum
pestele. Un mod de alimentatie sanatos nu iti ajuta doar corpul, ci si mintea. Ideal ar fi sa nu tii diete pe care le-ai gasit pe internet. Acestea pot duce la probleme cognitive si la diverse boli ale creierului, precum dementa. E bine sa alegi o dieta echilibrata si sa ai grija ca iti iei vitaminele necesare din alimentele consumate zilnic.
4. Socializeaza mai mult
Iti poti face prieteni chiar si la varsta a doua. Ar fi bine sa nu stai numai in casa, ci sa mergi in diferite locuri, sa interactionezi direct cu oamenii. Initiaza discutii, intereseaza-te de lucruri necunoscute, afla cat mai multe. Hobby-ul tau, de asemenea, te poate ajuta.