Se stie ca masa de dimineata este foarte importanta . Este bine ca la micul dejun sa ne incarcam cu calorii si vitamine, pentru ca incepe o noua zi de activitate si au timp sa-si faca efectul.
Dar nu trebuie sa consumam orice. Iata ce alimente ar trebui sa nu existe in meniu - informatii aflate din articolul “10 aliments à ne pas manger le matin”,Olivia B., 02.03.2017, CuisineAZ”.
1. Painea alba cu mult miez (“pain de mie”)
Contine multi aditivi industriali, este bogata in calorii (prea bogata, am putea spune), in glucide, si nu aduce nutrientii si vitaminele folositoare unui bun inceput de zi de munca.
Este de preferat painea completa- integrala- sau painea cu cereale .
2. Nutella
Multa lume este dependenta de aceasta gustosa pasta buna de tartinat . Nutritionistii o considera insa nesanatoasa : are mult ulei de palmier (ulei de proasta calitate) si multe glucide. Nu tineti cont de reclamele de la televiziunile romane. Ele nu aduc beneficii decat producatorilor de Nutella si patronilor de televiziuni.
3. Croasantele si painea cu ciocolata
Aceaste specialitati de patiserie frantuzeasca au inceput sa “prinda” si la noi . Mai ales prin lanturile de magazine “Chocolat” si “Antoine”. Atentie insa, sunt foarte grase si calorice. Este de evitat, de asemenea, sa consumati produse de patiserie romanesti la micul dejun. Din acelasi motiv ca in cazul patiseriei frantuzesti.
4. Cerealele
Cerealele bune, naturale, sunt rare . Se gasesc, foarte scump, la magazinele bio. Cerealele marilor firme, cu preturi populare, sunt nesanatoase : contin mult zahar si sunt rumenite la cuptor ( potential cancerigene). Daca totusi nu va abtineti, nu trebuie sa puneti mai mult de 45 grame intr-un bol
5. Sucul de fructe
Aportul in zahar al unui pahar de suc de fructe este consistent : poti folosi 2-3 portocale, de exemplu, la un pahar. Am mai spus-o si in alt material : este de preferat sa consumati fructul intreg.
6. Prajiturile
Trebuie consumate cu precautie . Este evident de ce ! Mai bine consumati putina ciocolata neagra care sa contina peste 75% cacao.
7. Dulceturile
O dulceata facuta in casa este recomandabila, in cantitate moderata. Dulceturile industriale sunt imbogatite cu zahar, pentru a imbunatati gustul natural al fructelor. Exista si dulceturi industriale cu concentratie mica de zahar, care pot fi consumate cu moderatie
8. Branza
Majoritatea branzeturilor sunt grase . Nu trebuiesc consumate la fiecare mic dejun.
Problema este si laptele din care au fost preparate . S-a stabilit ca in cazul elvetienilor, de exemplu, secretul longevitatii lor s-ar afla in consumul de lapte si branzeturi de calitate.
Francezii considera ca ,mancat in cantitati rezonabile, untul este foarte sanatos.
9. Mezelurile
In general s-a instituit obiceiul de a manca sarat dimineata si la brunch – o masa tip gustare la ora 12 . Incontestabil ca mezelurile joaca un rol important in aceste mese iar gustul lor este , uneori, devastator de bun. Atentie insa : sunt foarte grase si contin multa sare.
10. Iaurturile si cremele
Produsele lactate sunt recomandabile la micul dejun . Indreptati-va privirea, insa, in mod special, spre branza de vaci si iaurtul, simplu sau cu fructe, cu maximum 1,5% grasime .
Sunt proscrise insa gustoasele creme industriale care au mult zahar si calorii.
Poate ca sfaturile acestea vi se vor parea putin sadice. Am scos de pe masa produsele pe care noi romanii , ne-am obisnuit sa le consumam cu predilectie la micul dejun. Dar n-am facut nici o referire la oua, la niste peste ( marinat sau somon afumat, de exemplu) , la o felie de pepene rosu, la o salata proaspata cu rosii, castraveti, ceapa rosie, masline, ardei gras, cateva cubulete de telemea de oi si un fileu mic de ulei de masline. Ce spuneti ?
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212