Legea 31/1990, legea societatilor comerciale -
Modificarea actului constitutiv (I)
TITLUL IV: Modificarea actului constitutiv
CAPITOLUL I: Dispozitii generale
Art. 204
(1)Actul constitutiv poate fi modificat prin hotarare a adunarii generale ori a Consiliului de administratie, respectiv directoratului, adoptata in temeiul art. 114 alin. (1), sau prin hotararea instantei judecatoresti, in conditiile art. 223 alin. (3) si ale art. 226 alin. (2).
(2)Forma autentica a actului modificator adoptat de asociati este obligatorie atunci cand are ca obiect:
a)majorarea capitalului social prin subscrierea ca aport in natura a unui teren;
b)modificarea formei juridice a societatii intr-o societate in nume colectiv sau in comandita simpla;
c)majorarea capitalului social prin subscriptie publica.
(3)Dispozitiile art. 17 alin. (1) se aplica si in cazul schimbarii denumirii ori in cel al continuarii societatii cu raspundere limitata cu asociat unic.
(4)Dupa fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii, respectiv directoratul, vor depune la registrul comertului actul modificator si textul complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificarile, care vor fi inregistrate in temeiul hotararii judecatorului-delegat, cu exceptia situatiilor stipulate la art. 223 alin. (3) si la art. 226 alin. (2), atunci cand inregistrarea va fi efectuata pe baza hotararii irevocabile de excludere sau de retragere.
(5)Oficiul registrului comertului va inainta din oficiu actul modificator astfel inregistrat si o notificare asupra depunerii textului actualizat al actului constitutiv catre Regia Autonoma «Monitorul Oficial», spre a fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala societatii.
(6)Actul modificator al actului constitutiv al unei societati in nume colectiv sau in comandita simpla, in forma autentica, se depune la oficiul registrului comertului, cu respectarea prevederilor alin. (4), si se mentioneaza in acest registru, fara a fi obligatorie publicarea lui in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
(7)In forma actualizata potrivit alin. (4) se pot omite numele sau denumirea si celelalte date de identificare a fondatorilor si a primilor membri ai organelor societatii.
(8)Abrogat
(9)Omisiunea este permisa numai daca au trecut cel putin 5 ani de la data inmatricularii societatii si numai daca actul constitutiv nu prevede altfel.
Art. 205
Schimbarea formei societatii, prelungirea duratei ei sau alte modificari ale actului constitutiv al societatii nu atrag crearea unei persoane juridice noi.
Art. 206
(1)Creditorii particulari ai asociatilor dintr-o societate in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata pot face opozitie, in conditiile art. 62, impotriva hotararii adunarii asociatilor de prelungire a duratei societatii peste termenul fixat initial, daca au drepturi stabilite printr-un titlu executoriu anterior hotararii.
(2)Cand opozitia a fost admisa, asociatii trebuie sa decida, in termen de o luna de la data la care hotararea a devenit irevocabila, daca inteleg sa renunte la prelungire sau sa excluda din societate pe asociatul debitor al oponentului.
(3)In acest din urma caz, drepturile cuvenite asociatului debitor vor fi calculate pe baza ultimului bilant contabil aprobat.
CAPITOLUL II: Reducerea sau majorarea capitalului social >>
Ultimele NOUTATI
Semnal de alarma pentru toate firmele din Romania: 6 din 10 angajati sunt pe picior de plecare
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Partenerii nostri
Zile libere legale 2025 - cate zile libere suplimentare vor avea bugetarii in acest an?
SSM: Evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala in cazul personalului hotelier
Reducerea programului de lucru la 6 ore fara diminuarea venitului salarial - PROCEDURA
SAF-T pentru contribuabili mici: Termenul de depunere a Declaratiei 406 pentru ianuarie 2025
Dividendele distribuite pe baza situatiilor financiare interimare din 2024 vor fi impozitate cu 8%
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si