Nexia despre Legea 72/2013: Revizuiti contractele cu furnizorii pentru a evita situatiile litigioase privind termenele de plata
nexia romanialegea 72/2013masuriconsultantiacte normativelegi
La aproape o luna de la intrarea in vigoare a Legii 72/2013, care aduce o serie de masuri pentru combaterea intarzierii platilor, consultantii NEXIA Romania considera ca acest act normativ poate aduce si bune si rele in relatiile dintre agentii comerciali.
“Pe de o parte Legea incearca sa limiteze atitudinea companiilor mari care impun furnizorilor termene de plata foarte lungi, acest mod de abordare a relatiilor acutizandu-se incepand cu anul 2009, cand agentii economici au inceput sa fie afectati puternic de criza de cash. De atunci, intarzierile la plata au devenit un modus vivendi al companiilor, din care cele mici aveau cel mai mult de suferit. Daca initial aceste intarzieri au fost acceptate informal de catre furnizori, pentru ca nu aveau alternativa, in timp, acestea au devenit clauze care guverneaza contracte. Astfel, Legea vine ca o reparatie a acestei situatii, aliniind practic din punct de vedere conceptual, protectia agentilor economici mici la protectia de care beneficiaza si persoanele fizice. Odata cu impunerea prin lege a unor termene de plata de maxim 60 de zile diferentele in puterea de negociere intre marile companii si furnizori se pot estompa”, declara Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii, membru NEXIA Romania.
“Daca privim din alt punct de vedere, aceasta prevedere din Lege poate ajunge sa afecteze firmele mici. Companiile mari cu un anumit model de business vor fi tentate sa gaseasca solutii alternative care sa le prezerve pozitia dominanta in negocierea contractelor. Astfel, furnizorii pot ajunge la situatii la fel de defavorizante ca in faza initiala sau chiar sa piarda contracte importante care sa le afecteze radical business-ul”, considera Petre.
Faptul ca instantele vor putea stabili drept abuzive clauze legate de termene de plata mai mari de 60 de zile, ii vor indreptati pe unii furnizori ca ulterior sa se adreseze tot instantelor pentru a-si recupera banii mai repede, inclusiv penalizari, utilizand procedura ordonantei de plata. Consultantii NEXIA sunt de parere ca pentru a evita situatiile descrise mai sus, toti agentii economici trebuie sa-si revizuiasca contractele si sa-si regandeasca abordarea formala a relatiilor comerciale, cele mai mari riscuri avandu-le societatile care folosesc contracte standard.
“Dincolo de toate aceste situatii cu care se pot confrunta agentii economici, odata cu intrarea in vigoare a Legii 72, un lucru este sigur: societatile care au contracte cu statul vor fi cele mai fericite, pentru ca nu vor mai trebui sa astepte platile mai mult de 60 de zile. Cu siguranta companiile din constructii si pharma vor fi cele mai afectate in sens pozitiv de aceasta noua lege”, este de parere Petre.